Ce spune Mugur Isarescu dupa deciziile CCR privind darea in plata

14-11-2016 / Blog imobiliar

Ce spune Mugur Isarescu dupa deciziile CCR privind darea in plataÎn urmă cu mai puțin de o lună, judecătorii de la Curtea Constituțională a României s-au pronunțat cu privire la legea dării în plată. S-au admis doar câteva aspecte de neconstituționalitate pe anumite articole din actul normativ. A venit rândul lui Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR să-și exprime opinia după ce magistrații de la CCR s-au pronunțat. 

Reintroducerea actului normativ în cadrul Codului Civil în baza deciziei Curții Constituționale, în sensul că un judecător va decide, de la caz la caz, dacă o cerere de dare în plată este justificată sau nu, este un progres în opinia Guvernatorului BNR.

"Cu trimiterea Legii privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric la Curtea Constituțională și reintroducerea Legii Dării în plată în cadrul Codului Civil prin decizia CCR, noi apreciem că riscurile sunt diminuate. Dar așteptăm explicațiile Curții Constituționale, pentru că noutatea este foarte importantă, această impreviziune cum spun dânșii și trimiterea în fața unui judecător, pentru ca, de la caz la caz, să se stabilească dacă o solicitare de dare în plată se justifică sau nu și cum trebuie făcută", a punctat Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

"Împărțirea poverii, nu a riscurilor, pentru că băncile nu au cum să împartă riscurile, pentru că au contracte. Împărțirea poverii înseamnă restructurarea creditului, analiza caz cu caz și abordarea bilaterală, nu otova, și abordarea caz cu caz, la fiecare credit și în fața unui judecător", a declarat Guvernatorul BNR.

Cât despre legea conversiei, Mugur Isărescu nu a vrut să se comenteze foarte mult. Acesta așteaptă decizia Curții Constituționale și apoi să parcurgă traseul legislativ, inclusiv promulgarea.
De la intrarea în vigoare a legii, din cei peste 4000 de români care au depus notificări pentru darea în plată, 300 au reușit să predea locuința către bancă. Aproximativ 471 de sesizări au fost făcute de reprezentanţii băncilor la acest act normativ.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.