Lucian Mateescu, CEO Impact: Vom fi din nou numarul 1 in piata imobiliara romaneasca

19-11-2014 / Interviuri

Lucian Mateescu, CEO Impact: Vom fi din nou numarul 1 in piata imobiliara romaneascaLucian Mateescu, CEO Impact Developer & Contractor, a detaliat pentru portalul DezvoltatorImobiliar.ro care sunt obiectivele companiei pentru anul 2015, ce așteptări sunt pentru ansamblul rezidențial Greenfield și cum s-a receptat în piață ieftinirea creditelor pentru locuințe.

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Cum a fost anul 2014 pentru IMPACT, după un an 2013 mai puțin reușit?

 

În sistemele economice există inerţie, ca şi în cele fizice. Oricâtă expertiză, organizare şi inovaţie ar introduce o echipă nouă de management într-o firmă, aceasta nu poate ajunge imediat la viteza dorită.

 

Este nevoie de calibrări, proceduri ce se implementează zilnic. Pentru IMPACT, anul scurs între iunie 2013 şi iunie 2014 a fost unul de tranziţie.

 

În vara anului 2014 putem să spunem că IMPACT a fost pregătit să accelereze. O echipă formată şi matură, lichiditate financiară mare, în urma majorării capitalului social cu 80 de milioane de lei, o viziune, o strategie, un proiect gata de implementare. Cred că atât echipa managerială, cât şi acţionariatul IMPACT au motive de mulţumire vis-a-vis de activitatea firmei.

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Cum aţi caracteriza acest an din punctul de vedere al pieţei rezidenţiale din România?

 

Sectorul rezidenţial în anul 2014 a adus certitudinea închiderii ciclului descrescător. Mai mult, cred că nici cei mai conservatori sau sceptici nu pot susţine astăzi că nu ne aflăm pe un trend crescător. Nu foarte accentuat, dar crescător. Aşa cum am spus la început, există inerţie.

 

Impact: “Datorită scăderilor dobânzilor ne aflăm acum pe un trend crescător”.

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Banca Naţională a scăzut considerabil dobânda-cheie acest an. Aţi observat vreun impact în piaţă, în sensul în care clienţii sunt acum mai interesaţi de credite pentru locuinţe?

 

Este clar motivul pentru care ne aflăm pe un trend crescător. Băncile şi-au îmbunătăţit atitudinea şi mai ales oferta pentru creditul ipotecar. Astăzi avem dobânzi anuale agregate în lei, în jurul a 5 puncte procentuale. Foarte bună! Dobânda la depozite este foarte mică de asemenea. Este evident că în această situaţie, atât cei care deţin capital investiţional, cât şi cei ce trebuie să acceseze un credit vor lua mult mai uşor decizia cumpărării unui apartament, comparativ cu perioada 2009-2013.

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Ce recomandări aveţi pentru bănci pentru a impulsiona şi mai mult creditarea?

 

În sistemului de creditare, un lucru este sigur. Astăzi băncile au o abordare corectă, normală aş putea spune. Nici ca în 2008, dar nici ca în 2010. Astăzi orice cetăţean eligibil din punctul de vedere al creditării este tratat cu respect şi mai ales interes în orice bancă.

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Aţi spus că doriţi să vă concentraţi activitatea rezidenţială pe Bucureşti (extinderea ansamblului rezidenţial GREENFIELD şi începerea lucrărilor la un complex pe terenul cumpărat în zona Barbu Văcărescu). Consideraţi că la momentul actual dezvoltări rezidenţiale în celelalte oraşe ale României nu sunt rentabile? De ce?

 

În anii anteriori, IMPACT a avut operaţiuni şi în Constanţa, Ploieşti, Cluj, Oradea. Planurile sunt ca în viitor să ne concentrăm pe dezvoltări în Bucureşti. Acest lucru nu înseamnă nicidecum că în alte zone ale ţării această activitate nu este profitabilă. Sunt oraşe ca Iaşi, Cluj, Constanţa şi altele unde dezvoltarea imobiliară este în creştere la ora aceasta. Şi este bine că este aşa, pentru optica naţională şi nu numai, asupra sectorului imobiliar.

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Aveţi mai multe terenuri în Constanţa, Oradea sau Ploieşti. Ce planuri aveţi pentru acestea?

 

Toate terenurile din portofoliul companiei, altele decât cele din Bucureşti, sunt în acest moment în diferite stadii de dotare cu utilităţi - gaz, canalizare, electricitate - nu în ultimul rând drumuri interioare. Compania a studiat, proiectat şi obţinut autorizare pentru fiecare.

 

Impact: “Cele aproximativ 5.000 de apartamente din cartierul GREENFIELD vor necesita o investiţie de circa 200 de milioane de euro".

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Revenind la ansamblul GREENFIELD aţi spus că IMPACT are de gând să construiască aici peste 5.000 de apartamente şi multiple facilităţi pentru locatari. Cât de mare va fi investiţia şi de unde veţi atrage resursele necesare?

 

Cele aproximativ 5.000 de apartamente din cartierul GREENFIELD vor necesita o investiţie de circa 200 de milioane de euro. Această dezvoltare se va desfăşura în aproximativ 10-12 etape. Fiecare etapă următoare va începe după vânzarea a 40% din cea precedentă. IMPACT deţine în prezent fondurile necesare implementării acestei politici.

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Care este publicul-ţintă pentru complexul GREENFIELD? De ce ar trebui un client să ia în vedere achiziţionarea unui apartament aici? Care sunt beneficiile sale?

 

GREENFIELD se adresează preponderent familiilor tinere, cu vârste cuprinse între 30 – 45 de ani, care au venituri de 1.500 - 2.000 de euro/ familie, ţin la intimitate şi duc în acelaşi timp o viaţă dinamică. Oamenilor care lucrează în corporaţii sau sunt antreprenori, au un statut social ridicat şi sunt cei care „mişcă” motoarele economiei româneşti. Pe lângă calitatea locuinţelor, GREENFIELD este un cartier îmbrăţişat de pădure, deci rezidenţii au asigurate liniştea şi aerul curat, rămânând, în acelaşi timp, extrem de conectaţi cu oraşul. Drumul din Piaţa Victoriei până la GREENFIELD durează aproximativ 15 minute iar rezidenţii vor avea acces şi la noua linie de metrou care va conecta magistrala cu Aeroportul „Henri Coandă”, un proiect care sperăm să se materializeze cât mai curând.

 

Impact: „Vizăm să fim și vom fi din nou numărul unu în piața imobiliară din România”

 

DezvoltatorImobiliar.ro: Ce planuri are IMPACT pe termen mediu şi lung?

 

Pentru anul 2015, IMPACT îşi propune vânzări de 500 apartamente în Cartierul GREENFIELD, urmând ca în 2016 să atingem vânzări anuale de 1.000 de apartamente. Vizăm să fim şi vom fi din nou numărul unu în piaţa imobiliară din România. Acest target are suport în organizare şi calitate. Avem în vedere doar trei tipuri de apartamente – cu două, trei şi patru camere. Indiferent de locaţia în care vom construi, vom avea aceleaşi suprafeţe, aceleaşi finisaje, suport în finanţare, suport pentru mobilarea locuinţelor, administrarea asigurată de Actual Invest House, firmă deţinută 100% de Impact.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.