Cum ne pastram confortul termic in casa

09-09-2013 / Blog arhitectura

Cum ne pastram confortul termic in casaȚinând cont că toamna se face simțită și, în curând se apropie și anotimpul rece, confortul termic din casele noastre va fi prioritar. Indiferent de temperatura exterioară, pentru a pastra cald în interior trebuie să luăm măsuri, deoarece, de cele mai multe ori, intervin pierderi de căldură. Acestea sunt cu atât mai  mari cu cât diferența de temperatură dintre exterior și interior este mai mare.

 

Cea mai mare economie de energie termică poate fi obținută prin izolarea pereților, cu ajutorul a diferite sisteme termoizolante. Acest lucru nu înseamnă neapărat o economisire, multe fiind cazurile când într-un apartament de bloc recent izolat temperatura interioară ajungând iarna și la 29-30 grade Celsius. Geamurile sunt deschise pentru a face aerul interior respirabil și nu există un sistem de ventilare prin care să se facă schimburi de aer proaspăt.

 

Prin urmare vă propun să discutăm despre termostatul de radiator. Acesta este un dispozitiv de reglare a temperaturii radiatorului de încălzire centrală, astfel încât acesta să mențină temperatura camerei la nivelul dorit.

 

Diferența dintre un cap termostat clasic și unul digital este foarte mare, iar discrepanța dintre consumul de energie este și ea mare.

 

Capul  termostatic clasic are de obicei cinci trepte de reglaj, ce corespund unui interval de temperatură. În acest caz, utilizatorul comută termostatul pe treapta dorită, în funcție de temperatura necesară. Chiar dacă radiatorul astfel setat nu consumă multă energie, acesta este, în mare parte, ineficient.

 

Cauzele sunt multiple. Spre exemplu, dacă am setat termostatul pentru o temperatură constantă de 21 de grade Celsius, acesta va păstra temperatura indiferent de zi sau noapte și indiferent dacă geamul este deschis sau nu. Spre exemplu, conform normativelor în vigoare, temperatura dintr-un dormitor din timpul nopții trebuie să fie între 17-18 grade Celsius. Un termostat clasic nu poate face această diferență.

 

Din motivul economisirii energiei au apărut capetele termostat digitale, care au cu proprietăți deosebite, ce ajută la sporirea confortului interior, cât și la economisirea de energie.

 

Un astfel de cap termostat digital are un ecran și comenzi prin care se setează parametrii de bază: zi, lună, ani sau ore.

 

Prin programele prestabilite, acesta poate să facă diferența dintre zi și noapte și poate regla temperatura în funcție de condițiile de utilizare a încăperii.

 

Un senzor integrat observă diferențele de temperatură din cameră și, dacă “observă” o diferență de 0.5 grade Celsius într-un interval de trei minute, își dă seama că o fereastră este deschisă. În consecință, senzorul va opri total radiatorul, pentru a nu se consuma energie inutil.

 

Fără montajul unui cap termostat pe radiator, consumul centralei termice este foarte ridicat, din cauză ca ca acesta încălzește continuu. Chiar dacă centrala are un senzor interior wireless sau cu fir, acel senzor înregistrează temperatura medie dintr-o singură încăpere și trimite comanda către centrala termică.

 

Problema de economisire apare atunci când avem mai multe încăperi cu necesar de căldură diferit. Spre exemplu, dacă avem o casă în care există o cameră destinată biroului, aici nu trebuie să fie 21 de grade în timpul nopții. 16 grade sunt suficiente.

 

Prin urmare, folosirea unor astfel de capete de termostat vă va aduce economii substanțiale și va menține în casa dumneavoastră un confort termic sporit.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.