Arhitectura high-tech

11-02-2015 / Blog arhitectura

Arhitectura high-techArhitectura high-tech, de asemenea, cunoscută şi sub numele de modernism târziu sau expresionism structural, este un stil arhitectural care a apărut în anii 1970. Mai exact, termenul de high-tech a fost lansat odată cu lucrarea “High Tech: The Industrial Style and Source Book for The Home”, a autorilor Joan Kron şi Suzanne Slesin în 1978. Stilul high-tech se foloseşte mai ales în arhitectură şi în designul de interior. Acesta este cunoscut şi ca modernism târziu sau expresionism structural, care a apărut în anii '70, încorporând elemente industriale high-technology, iar după 1980 arhitectura high-tech a devenit şi mai greu de distins faţă de cea post-modernă.

 

Metalul, sticla, oţelul şi diferite tipuri de plastic sunt elementele caracteristice, iar atmosfera pe care o emană un interior în acest stil este neutră şi foarte simplă, extrem de funcţională, cu linii simple şi drepte. Materialele inovatoare sunt de asemenea utilizate în stilul high-tech, tocmai pentru a spori şi mai mult ideea de noutate şi tehnologie. Mesele sunt rectangulare sau rotunde, din sticlă sau fibre plastice, cu scaune din metal sau plastic, cu multe obiecte create special pentru un interior anume. Elementele definitorii ale acestui stil pun accentul pe materiale industriale, dinamism, evidenţierea puterii tehnologiei şi construirea unui alt fel de estetică.

 

Se evidenţiază renunţarea în mare parte la clasicele mobile numai din lemn şi introducerea mobilelor realizate din combinaţii, metal, lemn, sticlă, plastic, preferându-se simplitatea în decorare, fără încărcături, modele, elemente florale.

 

Acestea reprezintă un element definitoriu pentru high-tech, deoarece fiecare obiect este rupt de tradiţie pentru a se crea o nouă estetică. Apar forme şi combinaţii neobişnuite, iar corpurile de iluminat sunt integrate în tavanele sau pereţii falşi pentru a crea efectul de lumina răspândită în interiorul peretelui sau sunt folosite corpuri de iluminat din cristal în forme inedite. În acest stil se pune un foarte mare accent pe atmosfera şi pe armonizarea culorilor. Aparatură electrocasnică şi în general toate produsele tehnologice sunt de cele mai multe ori ascunse în mobile, astfel încât efectul estetic rămâne acelaşi în toată casă. Nimic nu perturbă armonia unui interior high-tech. Un alt element inovator pentru acest stil este bucătăria compactă, de dimeniuni reduse, care conţine integrate toate elementele necesare unei bucătării. Acest curent a evoluat cu precădere în zona nordică a Europei. Sunt adoptate materiale moderne, inovaţii formale. Distribuţia volumelor este neobişnuită, făcându-se adesea uz de defragmentari, distorsionări, acesta fiind un mod violent de a exprimă emoţiile.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.