Unitate in diversitate: Stilul eclectic

28-07-2013 / Blog amenajari locuinte

În teorie, stilul eclectic este cel care combină cele mai bune elemente ale mai multor stiluri. În practică, acesta este unul dintre cele mai permisive stiluri de amenajări interioare, stil ce poate fi regăsit în orice colţ al Pământului şi care poate fi adaptat tuturor gusturilor.

 

Texturi şi forme

 

Stilul eclectic este cel mai permisiv, dar şi cel mai uşor de stricat, deoarece, pornind de la premisa flexibilităţii sporite a stilului, este foarte posibil să faceţi combinaţii care nu ar fi, de fapt, compatibile. De exemplu, să aşezaţi o canapea elisabetană lângă o veioză înaltă din cele potrivite stilului minimalist sau una hand made.

 

Tocmai pentru a evita asocierile nepotrivite şi kitschul va trebuie să fiţi foarte atenţi la texturi şi forme şi să încercaţi să găsiţi mici elemente care să facă trecerea de la un punct la altul, în special între piesele de mobilier care aparţin unor epoci diferite sau unor stiluri diferite:de la minimalist la baroc, de exemplu.

 

Cromatica predominantă

 

Pentru fiecare cameră în parte se va alege o singură culoare predominantă. Important este să ştiţi că de la fiecare culoare se pot forma nuanţe şi tente şi că le puteţi folosi împreună. De asemenea, se pot folosi nonculori (alb, negru, gri) şi culori neutre (bej, crem, maro) cu nuanţele adiacente pentru a crea o legătură între elementele ce compun ansamblul unei camere şi pentru a recupera echilibrul estetic al încăperii.

 

Aceste lucruri se aplică însă în cazul zugrăvelii, al mobilierului şi al accesoriilor voluminoase (perdele, draperii, jaluzele, covoare, tablouri mari). În ce priveşte decoraţiunile de talie redusă (ceasuri de masă sau de perete, veioze şi alte mici ornamente), lucrurile se schimbă puţin: culorile pot varia mult mai mult decât în cazul elementelor masive, singura condiţie fiind compatibilitatea la nivelul texturilor (materiale, suprafaţa finisată etc).

 

Cum se manifestă în diferite încăperi

 

Este important să ştiţi că stilul eclectic se foloseşte din plin de obiecte hand made, de obiecte vintage, de imprimeuri şi pattern-uri şi variază modurile de folosire a culorii, a aplicării acesteia şi a reprezentării elementelor naturii în diferite tipuri de artă.

 

Chiar dacă se folosesc multe materiale diferite (este permis dacă se găseşte un punct comun la nivelul ţesăturii sau la nivel cromatic) şi obiecte hand made, pentru un aer eclectic autentic este nevoie ca acestea să fie foarte bine finisate şi îmbinate.

 

De aceea, este recomandat să alegeţi lucruri de calitate şi să nu vă orientaţi doar după preţul acestora: puteţi găsi lucruri bune şi frumoase la preţuri mici, lucruri de proastă calitate la preţuri bombastice sau preţuri de calitate la preţuri direct proporţionale – etichetele magazinelor nu trebuie să aibă greutate în alegerile dumneavoastră.

 

Un alt lucru important este că nu trebuie ca toate obiectele dintr-o încăpere să se potrivească între ele, ci ca fiecare piesă să îşi găsească un ecou cât de subtil într-o alta, să existe o oarecare comunicare între detaliile fiecărei camere, o unitate tacită.

 

Nu uitaţi nici de plantele de interior: stilul eclectic permite existenţa mai multor ghivece cu plante în interiorul apartamentului. Va trebui, totuşi să alegeţi cu grijă ghiveciul (formă, textură, culoare) sau vasul în care aşezaţi ghiveciul – acesta trebuie să se potrivească celorlalte elemente ale camerei.

 

Încercaţi să aveţi doar câte unul sau trei ghivece per cameră – conform principiilor Feng Shui, acestea sunt numerele potrivite, următoarea cifră recomandată fiind 9, iar acest lucru ar duce la aglomerarea camerei.

 

Sursa foto: houzz.com

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.