Art Nouveau – expresia arhitecturala a feminitatii

27-07-2013 / Blog amenajari locuinte

Nefiind propriu-zis un mod de amenajări interioare, ci, mai degrabă, o modalitate de reprezentare artistică, stilul art nouveau reprezintă modernismul secolului trecut în artele plastice (arhitectură şi arte decorative, design interior, design de produs etc). Manifestându-se atât în arhitectură, cât şi în designul de produs, poate fi extins ideologic la nivelul amenajărilor interioare.

 

Cromatic, totul este permis 

Stilul art nouveau nu izolează nicio culoare, aşadar puteţi să folosiţi nuanţele preferate pentru decorarea apartamentului dumneavoastră. Puteţi combina culorile reci cu cele calde, puteţi să vă decoraţi pereţii sau ferestrele cu vitralii multicolore. Atât timp cât aspectul final al încăperii este unul ordonat, vă puteţi juca după propriul plac cu nuanţele fiecărei culori.

 

Este recomandat, totuşi, ca laturile fiecărei camere să fie zugrăvite în culori neutre spre calde (de obicei, pereţii sunt albi sau vopsiţi în diferite nuanţe de crem), dar nu foarte puternice, deoarece nuanţele intense vor fi folosite în special în compoziţia mobilierului sau a decoraţiunilor.

 

Specificul stilului

 

Înclinarea către arte nu este un lucru străin stilului de amenajări art nouveau. Dintre acestea, cele mai importante sunt artele vizuale (picturile, sculpturile), care îşi vor pune amprenta şi asuprea mobilierului din living şi, poate, chiar şi asupra celui din dormitor. Bibliotecile nu vor fi foarte masive, dar nici nu pot lipsi.

 

De altfel, mobilierul va fi predominant din lemn (de nuc sau de stejar, mai ales), iar  canapelele, scaunele şi fotoliile vor avea, de asemenea, margini din lemn lăcuit, în culoarea naturală sau vopsitecu negru.

 

Tapiseriile sunt, iarăşi, foarte importante: vor fi din materiale rezistente şi, cel mai probabil cu imprimeuri vegetale – vor predomina imprimeurile cu flori, iar majoritatea vor avea nuanţe pastelate, astfel încât combinaţiile de culori să poată fi cât mai variate şi mai puţin violente din punct de vedere estetic.

 

Trebuie spus că motivele florale vor fi întâlnite şi în cazul unor decoraţiuni şi accesorii, însă dintre cele care nu ocupă foarte mult spaţiu. Unul dintre ornamentele cel mai des întâlnite este veioza sub formă de umbrelă, din porţelan sau din material textil – contează atât forma acesteia, cât şi tipul florilor ilustrate pe ea.

 

Stilul art nouveau foloseşte şi tot felul de balustrade, candelabre, etajere şi alte obiecte de decor, inserţii în mobilier din diferite tipuri de metal: fier forjat (negru), cositor, argint – nuanţele de auriu nu sunt prea căutate în acest stil ornamental.

 

Puteţi întâlni totuşi câteva inserţii de bronz în compoziţia lămpilor, iar acestea vor fi exploatate la maximum în cazul amenajărilor în stil art nouveau.

 

Când e nevoie de improvizaţie...

 

... improvizaţie calculată să fie!

 

Va trebui să aveţi grijă, atunci când decoraţi un apartament nou în stil art nouveau, să nu confundaţi caracteristicile acestuia cu un alt stil decorativ, chiar dacă se pot întâlni elemente asemănătoare.

 

Dacă, totuşi, nu doriţi ca întreg apartamentul să fie în stil art nouveau, puteţi alege câteva dintre elementele acestuia, elemente care să rezoneze cu preferinţele dumneavoastră şi să le îmbinaţi cu alte obiecte şi tendinţe care vă sunt pe plac.

 

Între acestea se pot număra obiecte din sticlă, argint sau cositor, precum şi piese de mobilier sau accesorii cu imprimeuri florale sau cu pene de păun, acestea fiind câteva elemente reprezentative ale stilului art nouveau. Desigur, rezultatul va fi un stil eclectic, nu mai puţin încântător.

 

Sursa foto: houzz.com

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.