Alternativa pentru eleganta istorica: Stilul victorian

26-07-2013 / Blog amenajari locuinte

Unele expresii ale eleganţei nu se vor degrada niciodată - între acestea este şi stilul victorian. Artistic, simetric, luminos, stilul victorian este orientat spre armonie şi echilibru, precum şi spre menţinerea uniunii familiale. În acelaşi timp, este valorificată arta muzicală în aceeaşi măsură cu cele vizuale şi cu literatura.

 

Stilul victorian găseşte loc pentru fiecare expresie a artei. De exemplu, nu vor lipsi niciodată bibliotecile, chiar dacă va trebui să păstreze în îmbrăţişarea caldă a lemnului de stejar doar câteva colecţii modeste. De asemenea, se va găsi întotdeauna loc pentru un magnetofon sau un pian, mai ales dacă acestea sunt ornate în stilul specific epocii.

 

Echilibrul compoziţional al stilului

 

În stilul victorian, totul are un aspect calculat, chiar şi atunci când lucrurile sunt uşor dezordonate. Niciodată un cămin amenajat în acest mod nu va părea aglomerat, deoarece nu se va face abuz de accesorii şi de ornamente, iar aspectul va fi echilibrat şi din punct de vedere cromatic.

 

Precum stă menţionat deja, stilul victorian mizează pe simetrie, acest lucru ajutându-vă să echilibraţi compoziţional încăperea.

 

Totuşi, există şi simetrii imperfecte; de exemplu, în living, se aşează de o parte şi de alta a canapelei câte un fotoliu, iar dacă găsiţi fotolii cu acelaşi model, dar de mărimi diferite, le puteţi folosi împreună, pentru a crea puţină dinamică în această cameră.

 

De asemenea, vazele cu flori de pe masă nu trebuie să fie identice sau aşezate la milimetru, raportate la mijlocul mesei: puteţi aşeza o singură vază cu flori proaspete, iar în cealaltă jumătate, câteva cărţi, un bol cu fructe sau o urnă din bronz cu scop pur ornamental.

 

Specificul ornamental victorian

 

Fiecare tip de amenajări interioare are specificul său, iar stilul victorian se distinge prin preferinţa sa pentru modelul floral pastelat. Atât tapiseria canapelelor şi a scaunelor, cât şi covoarele, lămpile, tapetul şi perdelele pot avea imprimate diverse modele florale. Se va prefera pastelul, însă aceasta nu este o regulă: pot fi folosite şi culori aprinse.

 

Fireşte, nu vor fi toate aceste accesorii cu model în aceeaşi încăpere: fie alegeţi doar tapiseria înflorată, fie doar tapetul, fie vazele şi perdelele. Trebuie spus că pot fi folosite şi modele vegetale mai simple, fără înflorituri, iar atunci impriemeurile trebuie să fie cu doar o tentă mai intense sau mai estomate decât culoarea pe care sunt aplicate.

 

Un alt detaliu destul de întâlnit este prezenţa broderiilor, totuşi nu vor fi utilizate în mod ostentativ, ci doar în zona ferestrelor sau aşezate cu grijă pe un fotoliu de lângă bibliotecă.

 

Preferinţă pentru nuanţe calde – chiar dacă nu sunt folosite culori numite „calde” prin excelenţă, sunt utilizate nuanţe care imprimă aceeaşi idee de confort şi armonie. Nuanţele maronii au un mare aport în această direcţie, precum şi decoraţiunile şi ornamentele rotunjite ale mobilierului.

 

Dintre culorile metalizate (acestea pot fi folosite şi ca inserţii în mobilier, dar se regăsesc mai ales în aspectul decoraţiunilor: rame, vaze, ceasuri de perete etc), preferatele sunt tot cele care au o tentă caldă: auriul, arămiul sau cele scăldate în bronz.

 

Câteva cuvinte despre mobilier

 

Dormitorul cel mai reprezentativ ar avea zugrăveala în nuanţe roşiatice (tapet sau vopsea lavabilă), iar piesa centrală, patul, ar fi bijuteria acestei încăperi: lenjeriile trebuie să fie de bună calitate, cuvertura va trebui să aibă imprimeuri vegetale, aşa cum am discutat deja, iar patul să fie din cele cu tăblie sau să aibă baldachin.

 

Asemeni stilului elisabetan, stilul victorian se regăseşte în mobilierul masiv, fotolii şi scaune cu spătare înalte, draperii groase, din materiale de calitate, ce nu permit trecerea luminii. O notă personală, caldă, ar da şi un şemineu placat cu lemn de nuc, instalat în living.

 

Stilul victorian este însă puţin mai cuminte şi mai discret, trăsături recuperate din preferinţele cromatice şi din simetrie şi din mobilierul ornat de onduleuri line, bine finisate.

 

Surse foto: pinteres.com, houzz.com

 

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.