Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
25-06-2013 / Blog prima casa
Creditele Prima Casa in lei devin mai ieftine

Creditele Prima Casa in lei devin mai ieftineDatorită concurenței pe segmentul creditelor în lei pentru locuințe, acestea au devenit mai ieftine, lucru ce nu poate decât să bucure consumatorii. La sfârșitul lui 2012, BCR și BRD, două dintre cele mai importante bănci din România, lansau credite Prima Casă în lei. Pentru anul 2013, se așteaptă ca și celelalte bănci să ofere soluții de creditare cât mai competitive, în moneda națională.

 

Care sunt cauzele pentru scăderea ieftinirii creditelor în lei? În primul rând, potrivit experților bancari, micșorarea treptată a indicelui ROBOR (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară), dar și eliminarea riscului valutar sunt două dintre motive care au condus către aceasta ieftinire. În prezent, BCR oferă o dobândă anuală efectivă pentru creditele Prima Casă în lei de 7,15%, cu peste 1,7% mai mică față de momentul lansării pe piața a acestui produs.

 

Cu toate că, în teorie, în țara noastră cele mai multe tranzacții imobiliare se negociază în euro, în ultima perioadă, potențialii cumpărători economisesc pentru avansurile locuințelor constituind depozite în lei și aleg credite pentru cumpărarea casei sau a apartamentului dorit tot în moneda națională.

 

Deși tendința dobanzilor la creditele Prima Casa în lei este de scădere, dobanzile la creditele în euro rămân totuși cu până la 30% mai ieftine. Spre exemplu, dobânda anuală efectivă pentru cele în euro ajunge chiar până la 4,7% (cum ar fi oferta celor de la Alpha Bank), cu aproape 2,5% mai redusă față de cea mai ieftină soluție de creditare în lei de pe piață din România.

 

În cazul creditelor standard în lei, clienții ajung să plătească chiar și cu până la 34% mai mult, față de creditele standard în euro. BCR și ING oferă DAE de 6,65%, respectiv 6,69% pentru lei, în vreme ce Banca Italo-Romena oferă o dobândă anuală efectivă de 5,5%.

 

Sursa: conso.ro

 

Foto: capital.ro