Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Newsletter
08-09-2017 / Blog prima casa
Afla care va fi bugetul ”Prima Casa” pentru anul 2018

Afla care va fi bugetul  ”Prima Casa” pentru anul 2018A fost anunțat bugetul Prima Casă pentru anul 2018. 

„Anul viitor vom avea 2 miliarde lei plafon. Programul Prima Casă, unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale post-decembriste, va decelera. Din punctul meu de vedere, programul a trecut de punctul maximal al eficienţei lui. Dacă ne uităm istoric, el a fost gândit să relanseze procesul de creditare ipotecară într-o perioadă în care băncile erau extrem de rezervate de a mai acorda credite“, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor (FNGCIMM), în cadrul emisiunii ZF Live.

Alexandru Petrescu a mai adăugat că valoarea maximă a creditului Prima Casă, de 60.000 de euro, va rămâne și în perioada următoare până la finalul anului nu se va face nicio majorare de plafon.

Conform statisticilor, Fondul de Garantare a epuizat în momentul de faţă aproximativ 90% din plafonu dedicat programului guvernamental Prima casă, iar rata de aprobare a dosarelor este de aproximativ 80%.

Mai mult decât atât, directorul Fondului spune că în următoarea perioadă accentul se va pune și pe IMM-uri.

"În momentul de față, 70% din veniturile Fondului vin din ”Prima Casă”, circa 17-18% vin dintr-un program ce ține de fonduri europene derulat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și doar 10-12% vine din zona IMM-urilor. Deci, ceea ce noi trebuie să facem, în special în perspectiva planului Ministerului de Finanțe care duce programul 'Prima casă' într-o decelerare, într-o reducere în următorii trei ani și automat acest venit trebuie substituit, el trebuie substituit și din nou trebuie să ne întoarcem cu fața către IMM-uri", a declarat Alexandru Petrescu.