Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
28-05-2013 / Interviuri
Valentin Ilie, Coldwell Banker: Piata rezidentiala se va stabiliza in 2013

Valentin Ilie, Coldwell Banker Piata rezidentiala se va stabiliza in 2013Într-un interviu acordat echipei dezvoltatorimobiliar, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania, este de părere că piața rezidențială se va stabiliza în anul 2013. Potrivit domnului Ilie, prețurile au ajuns la un nivel atractiv pentru cumpărători, acest lucru reprezentând un plus pentru tranzacțiile de imobile noi. Află mai jos care sunt cele mai atractive parteneriate cu dezvoltatorii ale agenției Coldwell, dar și planurile de viitor ale acesteia sau opiniile domnului Valentin Ilie în legătură cu piața secondary market.

 

DI: Cum au evoluat vânzările de locuințe noi în România în primul trimestru din 2013 în comparație cu perioada similară din 2012?

 

Vânzările de locuințe au crescut în primele luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2012. Datele Agenției de Cadastru arată o creștere de peste 30% a numărului de operațiuni, cu siguranță și numărul de tranzacții este în creștere, noi observăm acest lucru în piață. Și vânzările de locuințe noi sunt mai bune, ținând cont de faptul că mulți dezvoltatori s-au adaptat la noile condiții din piață, dar și de faptul ca involuția prețurilor este mult mai redusă decât în perioada 2008-2011, existând, pe anumite segmente, chiar și o stabilizare.

 

Valentin Ilie, Coldwell Banker: “2013 va fi un an mai bun comparativ cu anul precedent, în ceea ce privește piața rezidențială”.

 

DI: Care sunt previziunile dumnevoastră referitoare la piața rezidențială pentru 2013? (prețuri, număr de tranzacții, programe de creditare etc)

 

Începutul de an a fost cu siguranță mai bun și, în mod normal – în absența, spre exemplu, a unor evenimente macroeconomice cu impact negativ – 2013 va fi un an mai bun comparativ cu anul precedent. Prețurile urmează în continuare o tendință de scădere însă procentele pot fi considerate ca fiind nesemnificative dacă le raportăm la o perioadă de 12 luni. Scăderea înregistrată în 2012 a fost de aproximativ 3%- 5%, în funcție de segment, anul în curs urmând să aducă o involuție asemănătoare. Există segmente sau proiecte în care scăderile sunt mai mari, la fel cum sunt și segmente sau proiecte unde prețurile au rămas la același nivel, acestea fiind deja la un nivel atractiv pentru cumpărători. În același timp, mulți potențiali cumpărători au sesizat deja această tendință de stabilizare și au decis ca, decât să mai aștepte un an pentru o scădere de 5%, pot cumpăra astăzi, mai ales că eventualul procent de scădere anuală poate fi obținut în multe cazuri pe loc, prin negociere.

 

Valentin Ilie, Coldwell Banker: “Coldwell este agent exclusiv de vânzare al proiectelor Alia Apartments, Cosmopolis, Felicity și Rose Garden”.   

        

DI: Care sunt cele mai atractive parteneriate pe care le aveți cu dezvoltatorii?

Coldwell Banker Affiliates of Romania este, în acest moment, agent exclusiv de vânzare al proiectelor Alia Apartments (unde suntem și administrator), Cosmopolis, Felicity și Rose Garden. În fiecare dintre proiectele cu care lucrăm venim cu expertiza noastră, cu o echipă de vânzări dedicate dar și cu avantajul unei rețele de sucursale care acoperă o mare parte din București și din țară ( 45 de sucursale, dintre care 15 în București) și cu numeroase metode prin care putem să creștem vânzările. Am introdus în cazul unor proiecte metoda de trade-off, am ajutat la încheierea de parteneriate cu diferite banci pentru credite preferențiale, putem asista potențialul cumpărător în procesul de vânzare a unei locuințe vechi deținute pentru a-și finanța achiziția, avem nenumărate soluții pentru crearea unui produs bun, care să-și găsească cumpărători.

 

DI: Care este cel mai vândut tip de locuință din ansamblurile rezidențiale pe care le promovați?

 

Cele mai bine vândute unități sunt apartamentele cu două și trei camere.

 

Valentin Ilie, Coldwell Banker: “În primul trimestru din 2013 am vândut 200 de locuințe noi doar în București”.

 

DI: Câte unități locative ați vândut în ansambluri rezidențiale noi de la începutul anului?

 

Coldwell Banker e cel mai mare vânzător de locuințe din piață: în primele luni ale acestui an am vândut, numai în București, peste 200 de locuințe noi – fără a lua deci în calcul activitatea celor 30 de sucursale din țară.

 

DI: Cum preferă clienții să achite apartamentele: prin credit bancar sau plată cash?

 

Metoda de finanțare a unei achiziții este diferită în funcție de segmentul de piață. Există clienți care fac upgrade, au strâns o sumă de bani și vând o locuință veche, achiziționând una nouă, la fel cum există clienți care cumpără prin Prima Casă sau printr-un credit ipotecar.

 

DI:  Care sunt obiectivele Coldwell Banker pe termen scurt și pe termen lung?

 

Pe termen scurt ne dorim să ne consolidăm poziția pe care o avem pe segmentele de property&facility management, rezidențial și Real Estate Owned Management (administrarea de proprietăți intrate în posesia instituțiilor finanțatoare). De asemenea, activitatea diviziei de Retail Management s-a dezvoltat exponențial în ultimii doi ani, fiind implicați în revitalizarea mai multor centre comerciale. Adițional, activitățile desfășurate pe segmentele de evaluări și investiții continuă să aibă o importanță semnificativă în operațiunile companiei.

 

DI: Cum vedeți evoluția ansamblurilor rezidențiale dacă se va implementa programul Noua Casă?

 

Există o serie întreagă de aspecte care nu se cunosc legat de eventuala modificare a programului Prima Casă. De aceea nu consider că pot fi analizate efectele acestei eventuale modificari. Deocamdată, Prima Casă funcționează bine, existând plafon pentru întreg anul 2013.

 

Valentin Ilie, Coldwell Banker: “Prețurile pe piața rezidențială veche s-au redus cu 3% în 2012”.

 

DI: Care sunt previziunile dumnevoastră despre evoluția pieței secondary market din România pentru anul în curs?

 

Piata rezidențială veche continuă să fie în continuare o opțiune pentru numeroși cumpărători, ținând cont de prețurile mai scăzute și de amplasamentul mai bun de care beneficiază blocurile vechi. Datele noastre arată că prețurile pe piața veche au scăzut în 2012 cu aproximativ 3%, iar pentru acest an avem o estimare similară, tranzacțiile cu apartamente vechi urmând să fie în continuare majoritare la nivelul pieței.

 

Sursa foto: coldwell-banker.ro