Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
15-05-2013 / Blog imobiliar
Previziuni pentru piata imobiliara din Cluj pentru anul 2013

Previziuni pentru piata imobiliara din Cluj pentru anul 2013Potrivit unei analize realizate de către Monitorul de Cluj pentru anul 2013, pe piața imobiliară din acest oraș nu se vor înregistra schimbări majore. Astfel, din punctul de vedere al prețurilor de achiziție pentru imobile, acestea vor fi similare cu cele din anul 2012.

 

Reprezentanții agențiilor imobiliare din Cluj nu prevăd modificări importante pentru anul 2013 în ceea ce privește tarifele pentru locuințe. Astfel, prețurile pentru un apartament cât și pentru o casă nouă sau veche nu vor diferi prea mult față de 2012.

 

Conform directorului de marketing al firmei Remax Grup de Lux, Andreea Miron, citată de către Monitorul de Cluj, locuitorii din Gruia vor avea ca preț mediu pentru achiziționarea unei locuințe suma de 50.000 de euro.

 

În altă ordine de idei, în anul 2013 sunt preconizate mai multe proiecte pentru construirea de noi spații de birouri. Motivul este simplu: în ultima vreme, tot mai multe multinaționale și firme din IT își deschid sedii peste tot în țară, inclusiv în Cluj. Mai mult decât atât, potrivit opiniei experților imobiliari din Gruia, o afacere pe piața rezidențială presupune mai multe riscuri decat un proiect de birouri.

 

Perioada din 2013 în care s-ar putea înregistra unele creșteri mai importante de prețuri pentru locuințe este estimată pentru lunile de vară, cand acestea se vor ridica, în medie, cu până la cinci procente. La polul opus, agenții clujeni prevăd o scădere a prețurilor în anotimpul rece.

 

Deciziile pe care le va lua Guvernul Romaniei ar putea cântări greu pentru piața imobiliară din Cluj și din restul orașelor mari din țară. Înlocuirea Programului Prima Casă cu Noua Casă va cauza scăderi ale prețurilor pentru locuințele vechi. În acelasi timp, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să construiască mai multe imobile noi, ca sa ofere cât mai multe solutii cumpărătorilor.

 

Numai în anul 2012 mai mult de jumatate din numărul total al tranzacțiilor de locuințe în Cluj au avut loc prin programul Prima Casă. De la apariția acestuia, în 2009, un număr de peste 4.000 de imobile, care au costat mai bine de 150 de milioane de euro, au fost cumpărate de către locuitorii din Gruia. Aproximativ 1.600 de case și apartamente, care au totalizat aproape 60 de milioane de euro, au fost vândute doar în 2012. Pentru 2013, se speră la o creștere a tranzacțiilor. Totuși, asta depinde doar de măsurile pe care Executivul le va adopta.

 

Sursa foto: ziuadecj.realitatea.net