Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
31-01-2014 / Blog imobiliar
Preturile locuintelor din Romania s-au stabilizat in ultimul trimestru din 2013

Preturile locuintelor din Romania s-au stabilizat in ultimul trimestru din 2013Preţurile locuinţelor din România s-au stabilizat în ultimul trimestru din 2013, arată indexul rezidenţial Eurobank Property Services. De-a lungul lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2013, casele şi apartamentele din ţara noastră au înregistrat creşteri de preţuri de doar 0,4%, faţă de trimestrul al treilea.

 

În zona Bucureşti-Ilfov locuinţele s-au ieftinit cu 3% în 2013, în comparaţie cu 2012

 

Comparativ cu anul 2012, în 2013 zona Bucureşti-Ilfov a avut parte de reduceri de 3% pentru proprietăţile rezidenţiale. Totuşi, în centrul Capitalei preţurile nu au urmat acelaşi trend, înregistrându-se scumpiri ale locuinţelor, în medie de 5,6%. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Ilfov. Cu toate acestea, scăderile de cinci procente ale preţurilor caselor şi apartamentelor de la periferia Bucureştiului au înclinat balanţa către ieftinirea proprietăţilor rezidențiale din zonă.

 

Cum au evoluat preţurile locuinţelor în provincie

 

În provincie preţurile locuinţelor au variat, în funcţie de fiecare oraş în parte. Spre exemplu, în Ploieşti s-a putut observa o mică ieftinire a proprietăţilor rezidenţiale în ultimul trimestru din 2013, faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Cu toate acestea, tendinţa a fost una de uşoară creştere de-a lungul întregului an.

 

În Oradea, preţurile au crescut în trimestrul 4 din 2013 cu 5,6%, în comparaţie cu trimestrul 4 din 2012, în vreme ce în Timişoara s-a înregistrat cea mai mare ieftinire a caselor şi apartamentelor din întreaga ţară (în ultimul trimestru de anul trecut, faţă de perioada similară din 2012).

 

Preţurile locuinţelor noi au crescut cu 6%, iar pentru cele vechi cu 2%

 

După 6 ani de scădere continuă a preţurilor locuinţelor, în 2013 a venit în cele din urmă timpul că piaţa să dea semne de stabilizare. Astfel, preţurile locuinţelor noi au crescut cu 6% anul trecut faţă de 2012, în vreme ce locuinţele vechi au fost cu 2% mai scumpe.