Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
02-06-2013 / Blog imobiliar
Piata cladirilor verzi, in crestere cu 5% in ultimii 12 ani

Piata cladirilor verzi, in crestere cu 5% in ultimii 12 aniPiața clădirilor verzi din România a înregistrat o creștere de 5% în ultimii 12 ani. Potrivit unui raport oficial pentru Cele mai Verzi Clădiri din România, pe 2,15 milioane de metri pătrați din cele 47 de milioane de metri pătrați pe care se află locuințe construite după 1990 au fost identificate proiecte eficiente energetic. Raportul a fost realizat de către Romania Green Building Council, alături de NAI Romania. Creșterea pieței clădirilor verzi din țara noastră este una semnificativă, având în vedere că procentul acesteia era de 0% la începutul anului 2000.

 

Pentru măsurătorile luate în calcul la analiza clădirilor verzi din România s-au folosit criterii de selecție precum certificări europene de performanță energetică. Locuințele analizate au fost trecute printr-un filtru clasic de cercetare. Așa cum se impunea, s-a ținut cont și de opinia experților din domeniu.

 

În continuare vă vom prezenta câteva dintre cele mai eficiente case din România, din punct de vedere energetic.

 

Casa Greenoma, din Mogoșoaia a fost realizată în anul 2011, cu scopul de a produce în mod independent energia necesară locatarilor. Aflată pe un teren de 1.500 de mp, locuința dispune de 152 mp și este situată în centrul unui minicartier rural, cu spații verzi întinse, livezi și stupi de albine. Un punct de reper pentru casa Greenoma este Palatul Brâncovenesc.

 

Casa Prispa, din Luncani, Bacău, se remarcă prin faptul că livingul poate fi reconfigurat. Mai mult decât atât, structura sa modulară favorizează o extindere a locuinței. Sistemul fotovoltaic este format din 32 de panouri. Consumul casei este cu 20% mai mic decât energia pe care aceasta o produce. Construcția a fost realizată în anul 2012.

 

Pensiunea Atra Doftana, din Valea Doftana, are forma unui figure de miere. Mai mult de trei sferturi din această casă se află în pământ. Suprafața clădirii construite în 2011 este de 600 de mp, iar materialele de construcție sunt, într-o proporție foarte mare, ecologice. În limba latină, Atra înseamnă negru.

 

Casa Amvic, situată în Burluși, Argeș a fost proiectată astfel încât să nu prezinte pierderi de căldură. Zidurile locuinței au o grosime de 75 de centimetri. Pentru a se obține apă caldă s-au utilizat panouri solare, iar sistemul de ventilație se realizează prin găuri în tavan și prin conducte ale unei pompe geotermale. Casa a fost finalizată în 2004.

 

Sursa foto: atradoftana.ro