Incertitudini privind TVA-ul zero la prima vanzare

27-03-2017 / Blog imobiliar

Incertitudini privind TVA-ul zero la prima vanzareTVA-ul zero pentru locuințe ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul lunii martie, dar soarta acestui proiect de lege este încă incertă.

În prima săptămână din luna Martie, premierul Sorin Grindeanu declara faptul că acest proiect se află în dezbatere în Parlament, urmând să ceară un punct de vedere și din partea instituțiilor europene.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu spune că actul normativ, în forma actuală, ar fi în conflict cu legislația europeană.

”Formula pe care o propune Guvernul cu TVA zero la prima vânzare a locuinţei în limita a 100.000 euro vine în conflict cu legislaţia comunitară. Este posibil să nu poată să treacă neavând avizele necesare”, a declarat Plosceanu, într-o conferinţă de presă.

Ce prevede directiva Europeană?

Directiva Europeană spune că un stat nu poate avea mai mult de două cote reduse de TVA. Mai mult, în aceeași directivă apare faptul că statele membre nu pot aplica o cotă de TVA mai mică de 5%. În acest moment, România are cota standard de TVA de 19%, TVA redus de 5% pentru locuințe și o cotă redusă pentru alimente.

Conform unor surse judiciare consultate de portalul DezvoltatorImobiliar.ro, directivele europene nu sunt tocmai niște reguli, fiecare țară putând să adopte într-o formă sau alta respectivele directive.

Președintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) vine cu o soluție.

”Invităm Guvernul, iniţiatorul acestei legi, să ia în calcul formula de aplicare a procentului de 5% şi la prima vânzare şi la cele ulterioare care, reducând de la 19% la 5%, pentru a doua sau a treia vânzare, ar putea debloca, în continuare, tranzacţiile pe piaţa imobiliară”, a punctat Laurenţiu Plosceanu. 

Se așteaptă ca acest proiect de lege să fie votat pănă la finalul sesiunii parlamentare, mai precis, cu alte cuvinte, cei care vor să-și cumpere o locuință ar putea beneficia de această măsură cel mai devreme la sfârșitul lunii mai.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2022 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.