Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
12-05-2016 / Blog imobiliar
Darea in plata scade interesul romanilor pentru ipotecare

Darea in plata scade interesul romanilor pentru ipotecareDarea în plată, legea care schimbă condiitiile de creditare din România, are un efect negativ asupra pieţei imobiliare din ţară. Conform rezultatelor studiului ImoResearch, românii ar alege într-o proporţie mult mai mică anul acesta împrumuturile ipotecare pentru achiziţia de locuinţe, comparativ cu anul trecut.

Legea dării în plată i-a speriat pe românii care vor să-şi ia case şi apartamente. Potrivit studiului imobiliar ImoResearch, realizat în aprilie 2016 la Târgul Naţional Imobiliar, plata cash şi creditele Prima Casă sunt principalele opţiuni de finanţare pe care românii le aleg pentru achiziţia de locuinţe. Creditele ipotecare în lei şi cele în euro au scăzut foarte mult ca număr de opţiuni pentru persoanele care doresc să-şi ia un imobil, comparativ cu toamna anului 2015, la studiul ImoResearch anterior.

De ce nu mai reprezintă ipotecarele soluţii bune pentru români?

Răspunsul la întrebarea de mai sus este foarte simplu: avansurile la ipotecare, atât la cele în lei, cât şi la cele în euro, a fost dublat de multe bănci. Astfel, instituţiile de creditare, speriate de impactul pe care legea dării în plata îl va avea, au urcat avansurile chiar şi la peste 40%!

În aceste condiţii, nu este de mirare că românii se orientează către plata cu banii jos sau prin intermediul creditelor Prima Casă. De asemenea, şi opţiunea de rate la dezvoltator este în creştere faţă de anul trecut, cu 8%.

Upgrade-ul imobiliar, o soluție viabilă pentru români

Upgrade-ul imobiliar începe să devină o soluție viabilă pentru români, din cauza condițiilor de creditare nefavorabile. Astfel, potrivit rezultatelor studiului ImoResearch, românii și-ar vinde locuințele actuale, în vederea achiziției unor imobile mai spațioase  și cu un număr superior de camere.