Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
07-06-2013 / Blog imobiliar
Certificatul energetic devine obligatoriu si la inchirierea imobilelor

Certificatul energetic devine obligatoriu si la inchirierea imobilelorÎncepând cu data de 20 iulie 2013, certificatul energetic devine obligatoriu și la închirierea imobilelor, nu doar la vânzarea acestora. În cazul în care clienții și proprietarii nu vor respecta noile reglementări, contractele de vânzare sau închiriere ale caselor și apartamentelor vor fi supuse nulității relative.

 

De la 1 ianuarie 2011 exista o lege similară, însă aceasta nu stipula niciun fel de sancțiuni pentru proprietari. Astfel, a fost nevoie de un nou act normativ.

 

Nulitatea relativă a contractelor de vânzare sau închiriere a apartamentelor sau caselor se referă la faptul că tranzacțiile de locuințe pot fi declarate nule doar dacă una dintre părți reclamă faptul că documentul necesar lipsește.

 

Cheltuielile de mentenanță ale clădirilor de imobile și optimizările aferente sunt cauzele care au adus în atenție necesitatea unui certificat energetic și la închirierea locuințelor.

 

Proprietarii de apartamente și case vechi vor trebui să achite o sumă pentru auditorul energetic ca sa primeasca un certificat. Costurile unui astfel de document pot ajunge pana la 150 de euro. De asemenea, noile reglementări vor avea repercusiuni precum creșterea nivelului chiriilor sau creșterea de vânzări pe piața neagră.

 

La data când se înregistrează contractul de vânzare sau de închiriere al unei locuințe, proprietarul trebuie să depună la administrația fiscală o copie a certificatului de performanță energetică. Originalul se păstrează de către proprietar.

 

Acest document a devenit obligatoriu odată cu introducerea Legii 159/2003, ce a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii mai.

 

Sursa foto: timnews.ro