Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Newsletter
05-12-2017 / Blog imobiliar
Ce recomandari are Banca Nationala pentru programul Prima Casa:

Ce recomandari are Banca Nationala Banca Națională a României vine cu câteva recomandări pentru programul Prima Casă. BNR susține printr-un raport publicat recent, faptul că programul trebuie orientat către persoanele cu venituri mai mici care urmăresc să își achiziționeze o locuință sub o valoare reglementată și în condițiile unui grad de îndatorare sustenabil.

”Programul Prima Casă s-a îndepartat de la scopul său de program social, în condițiile în care perioada de restrângere a accesului la finanțare ca urmare a crizei economice s-a încheiat și costurile de finanțare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor. Creditele Prima Casă sunt acordate și persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4000 lei) și debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatorați. În plus, programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinței achizitionațe sau obligativitatea ca imobilul să fie locuință permanentă”, apare în raportul publicat de BNR.

Mai mult decât atât, volumul de credite "Prima Casă" se menține majoritar, atât la nivelul de stoc, cumulând 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar și ca pondere în volumul de credit nou acordat în prima parte a anului în curs, aproximativ 65%.