Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
18-04-2013 / Blog imobiliar
Ce alegem – apartamente noi sau vechi?
Ce alegem - apartamente noi sau vechi?Apartamente noi, în ansamblurile rezidențiale abia terminate sau apartamente din blocurile vechi? Aceasta este una dintre cele mai prezente chestiuni care vor fi mereu în mintea unei persoane interesate de achiziționarea unui apartament. Vom încerca să răspundem la această întrebare în cele ce urmează.
 
În ultimii ani se pare că balanța pare să se încline în favoarea locuințelor din  ansamblurile rezidențiale noi. Motivul? Potrivit experților imobiliari în 2012 trendul observat este unul interesant: prețurile apartamentelor vechi sunt în creștere, în timp ce prețurile apartamentelor noi sunt în scădere. Cifrele arată ca prețurile locuințelor noi din București s-au redus de la începutul anului 2012 cu aproximativ 6% și sunt cu aproape un sfert mai mari față de cele ale apartamentelor vechi.
 
 
Rapoartele realizate în interiorul pieței imobiliare au notat că în ultimele luni această situație a continuat să fie de actualitate. În 2012 s-a discutat despre introducerea programului Noua Casă, care nu va mai acorda credite pentru cumpărarea apartamentelor din blocurile construite înainte de 1990, așa cum se întâmpla cu programul Prima Casă. Consultanții imobiliari spun că acest lucru ar putea duce la o revenire a dezvoltatorilor de complexe rezidențiale cu apartamente noi.
 

Câte apartamente noi există pe piață și câte s-au vandut

 
Potrivit studiilor realizate la finalul lui 2012, realizate de către Forbes, în București au fost livrate 17 noi proiecte rezidențiale, însumând un total de 2.853 de locuințe. Dintre acestea, 1.375 de unități au fost livrate în zona de vest a Capitalei, 997 în nord, 365 în est, 83 în centru și 33 în sud.
 
Potrivit Mediafax, care citează un studiu al The Advisers/Knight Frank, stocul de locuințe noi a ajuns la 24.250 de unități, cu 850 de apartamente noi lansate în prima parte a anului. Cele mai multe livrări au avut loc în proiecte deja existente, acolo unde dezvoltatorii de locuințe au vândut în medie între două și cinci apartamente noi pe lună.
 
Consultanții imobiliari au observat că în ultimii doi ani, cele mai vândute apartamente noi din București au fost apartamentele cu două camere (48%,). În ultimul an a crescut mult cererea pentru apartamente mai mari ( trei camere (36%), iar patru camere (12%), în timp ce vânzările de garsoniere s-au menținut la patru procente.
 
 
De asemenea, s-a observat o tendință a creșterii dorinței de cumpărare de apartamente noi în rândul tinerilor cu venituri medii, care preferă ansamblurile rezidențiale din cartierele bucureștene semicentrale. Acest aspect a fost speculat de către dezvoltatorii imobiliari care s-au adaptat și au construit câteva ansambluri rezidențiale pentru tinerii cu venituri medii.
 
Forbes mai noteaza si că în 2012 s-au vândut peste 1500 apartamente noi, din cele peste 6000 de locuințe noi disponibile pe piață.  Prețurile acestora au avut drept punct de pornire suma de aproximativ 57.000 de euro, pentru un apartament de două camere din Militari și au depășit 100.000 de euro în zona de Nord a Capitalei. Garsonierele au oscilat în jurul prețului de 30.000 de euro, în timp ce apartamentele de trei camere nu au coborât sub 72.000 de euro.
 
 
Sursa foto: businessmagazin.ro