Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
05-08-2013 / Blog credite imobiliare
Va mai scadea dobanda-cheie? Afla ce spun analistii BCR

Va mai scadea dobanda-cheie? Afla ce spun analistii BCRConform analiștilor BCR, dobânda-cheie (ROBOR) va scădea și mai mult. Dacă previziunile se vor dovedi corecte, atunci se va atinge un nou minim istoric pentru dobânda stabilită de către Banca Națională a României.

 

Care sunt cauzele unei posibile scăderi a dobânzii-cheie? Așteptările legate de recolta agricolă din România sunt foarte mari, astfel încât inflația va scădea mult mai rapide decât se preconizase.

 

Banca Națională a României scăzuse, în urma cu puțin timp, de la 5,25% la 5% dobânda-cheie, într-o încercare de a reduce dobânzile la creditele în lei. Rezultatele încep deja să fie vizibile.

 

În primul semestru din 2013, trendul de creștere al creditării în lei s-a menținut ridicat. Avansul pentru produsele financiare în lei ajunge chiar și până la 15%, față de cele în euro, pentru care oamenii trebuie să achite un avans de 25%. Nu ne referim, desigur, la creditele Prima Casă.

 

Românii vor avea acces la credite în lei mai bune pentru cumpărarea de case și apartamente noi

 

Mutarea BNR-ului reprezintă, deci, o soluție pentru creșterea finanțărilor in lei. Astfel, românii vor putea opta pentru accesarea unor credite în moneda națională, pentru a-și cumpăra case și apartamente noi. Până anul trecut, creditarea în euro era preferată de către majoritatea clienților bancari, doritori să-și achiziționeze o casă.

 

Când vom ști daca dobânda la cheie vă scadea și mai mult?

 

Pe 5 august, 30 septembrie și 5 noiembrie consiliul de administrație al Băncii Naționale a României va discuta despre dobânda-cheie.

 

În luna iunie 2013, în România se acordaseră credite imobiliare în valoare de aproape 39 miliarde de lei. De la începutul anului, românii au luat cu 5% mai multe credite. Acest lucru nu poate decât să fie un semnal pozitiv pentru țara noastră, având în vedere situația economic și socială.

 

Sursa foto: economica.net