Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
03-12-2013 / Blog credite imobiliare
Statul pregateste un program similar cu Prima Casa, dar pentru companii

Statul pregateste un program similar cu Prima Casa, dar pentru companiiStatul garantează în proporţie de 50% credite de capital de lucru pentru companiile mici şi mijlocii, cu cifra de afaceri de până la 50 milioane de euro şi care au vechime de minimum 3 ani. Plafonul iniţial de garantare este de 2 miliarde de lei.

 

Noul program de creditare, destinat IMM-urilor, a fost conceput după modelul programului Prima Casă. După negocierile cu băncile, s-a stabilit o dobândă formată din indicele ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marja maximă de 3,5% (ce include comisioanele bancare).

 

Potrivit ministrului bugetului, Liviu Voinea, Ministerul Finanţelor va semna o convenţie de garantare cu Fondul Naţional de Garantare, după care se vor putea aloca plafoanele tuturor băncilor care vor participa la noul program. Liviu Voinea a declarat că, în momentul de faţă, în jur de 8 bănci sunt interesate de program, iar creditarea ar putea începe din ianuarie 2014.

 

Condiţii de acordare a creditelor pentru IMM-uri

 

IMM-urile interesate de noul program de finanţare pot primi credite în valoare de maximum 5 milioane de lei, ce pot fi rambursate într-o perioadă de până la 3 ani.

 

La program nu pot participa instituţiile care au că obiect de activitate jocurile de noroc, fabricarea de băuturi alcoolice şi ţigări, asigurări, leasing, intermedieri imobiliare, protecţie şi pază şi intermedieri financiare.

 

Băncile care vor participa la noul program vor trebui să mențină condiţiile de finanţare pe durata contractelor şi nu au voie să perceapă comision de rambursare anticipată.

 

Companiile care doresc să contracteze un astfel de credit trebuie să ofere garanţii proprii, dar şi garanţia oferită de către Stat, pentru a acoperi în întregime valoarea finanţării.

 

Sursa foto: evz.ro