Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
24-11-2013 / Blog credite imobiliare
Romanii incep sa economiseasca mai mult: au depozite la banci de 10 miliarde de euro

Romanii incep sa economiseasca mai mult: au depozite la banci de 10 miliarde de euroLa sfârşitul lunii septembrie 2013, românii aveau depozite la bănci (cu scadenţa de 2 sau 3 ani) în valoare de 10 miliarde de euro, în creştere cu 2% faţă de nivelul din august. Mărirea economiilor în valută a fost principalul motiv pentru această urcare.

 

Depozitele în valută ale românilor au crescut în septembrie 2013 faţă de august cu 50 de milioane de euro, atingând pragul de 620 de milioane de euro. Scăderea ratelor dobânzilor pentru depozitele în lei a fost cauza pentru preferinţa mai mare a populaţiei pentru economisirea în moneda străină.

 

Pe de altă parte, în ultimii 2 ani, volumul depozitelor în lei, pe termen lung, s-a dublat. În trecut, bancherii ofereau mult mai multe soluţii pe termen scurt (depozite la maximum 3 luni), pentru că şi clienţii preferau aceste variante.

 

Cu toate acestea, din cauza nevoii de a mai scădea dezechilibrele dintre depozitele pe termen scurt şi creditele pe termen lung, băncile au început, treptat, să vină cu oferte de produse de economisire pe termen mediu şi chiar lung. Totuşi, aceste variante nu reprezintă decât aproximativ 9% din totalul economiilor atrase de bănci de la populaţie.