Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
25-06-2014 / Blog credite imobiliare
Olteanu, BNR: Bancile trebuie sa crediteze

Olteanu, BNR: Bancile trebuie sa creditezeViceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, crede că băncile din România trebuie să crediteze, astfel profitul lor va fi unul foarte mic sau chiar inexistent. Cea mai mare nevoie de împrumuturi o au IMM-urile, potrivit acestuia.

 

“E posibil ca băncile să se întoarcă către activitatea tradiţională de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase şi să încerce să obţină profitul de acolo, pentru că resursele potenţiale de profit s-au îngustat”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR. Acesta este de părere că cle mai eficiente metode de încurajare a creditării sunt prin garantarea împrumuturilor, care a funcţionat foarte bine într-o ţară precum Marea Britanie.

 

Referitor la eventualele noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii, atât pentru lei, cât şi pentru valută, Olteanu a spus că obiectivul României este aderarea la euro, iar acest lucru este posibil doar dacă rezervele sunt comparabile cu cele din zona euro, unde rată este mai mică: “În funcţie de conjunctură de pe piaţă, vom decide când este cel mai bun moment pentru reducerea rezervelor. Vrem că băncile să aibă suficientă lichiditate pentru a acordă credite populaţiei şi IMM-urilor”, a adăugat acesta.

 

Aşadar, cel puţin pentru perioada imediat următoare, există premise pentru că piaţa de creditare să se îmbunătăţească.