Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
30-06-2013 / Blog credite imobiliare
Noile legi pe care trebuie sa le respecte bancile

Noile legi pe care trebuie sa le respecte bancileBăncile vor trebui să respecte noi legi în viitorul foarte apropiat. Consiliul Uniunii Europene a adoptat o directivă ce se referă, printre altele, la noi cerințe de capital și cerințe de lichidități pentru instituțiile bancare.

 

Potrivit noilor legi impuse de către Consiliul Uniunii Europene, băncile vor trebui să aibă un capital propriu de minim 4,5% din activele de risc. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2014, ponderea minimă acceptată va fi de cel puțin patru procente. În ceea ce privește cerințele totale de capital, ele trebuie să ajungă la 8% din totalitatea activelor de risc, situație la fel cu cea din prezent.

 

Din anul 2015 se va introduce un minim de lichidități pentru bănci, care vor fi nevoite să aibă suficiente fonduri pentru a acoperi ieșiri de capital pe termen de o lună, în condiții de probleme financiare. La început, instituțiile bancare vor trebui să acopere 60% din necesarul de fonduri, iar până în anul 2018, acestea vor fi obligate să acopere 100% din necesar.

 

De asemenea, băncile vor păstra rezerve de 2,5% din expunerea totală la risc, pentru conservarea capitalului. În plus, vor exista și măsuri de protecție împotriva ritmului rapid de creștere a creditării.