Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
09-08-2013 / Blog credite imobiliare
Mugur Isarescu: Este in interesul bancilor sa scada creditele in lei

Mugur Isarescu: Este in interesul bancilor sa scada creditele in leiGuvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că reducerea costurilor creditelor în lei este în interesul tuturor băncilor. Care sunt sfaturile lui Isărescu pentru sistemul bancar din România puteți afla în cele ce urmează.

 

"Sperăm că băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie de clienţi. Mai este câmp foarte mare pentru a reduce costurile creditarii în lei. Este în interesul lor să o facă cât mai repede", a declarat Mugur Isărescu la ședința BNR de luni, 5 august. De asemenea, guvernatorul Băncii Naționale a României a mai spus că reducerea dobânzii-cheie la 4,5% este un imbold pentru băncile de la noi să scadă ratele pentru creditele în lei. Dobânda ROBOR scăzuse și la începutul lui liulie, de la 5,25% la 5%.

 

Experții bancari de la ING sunt de părere că se vor vedea foarte repede consecințele mutării BNR: "Decizia va accelera efectele pozitive asupra pieţelor locale declanşate de relaxarea monetară. Dacă reacţia iniţială a leului a fost uşor negativă, pe spatele siutaţiei bune a lichidităţii, decizia de astăzi cel mai probabil va grăbi scăderea ratelor interbancare cu efecte pozitive asupra datoriei domestice şi a cursului valutar". Mai mult decât atât, aceștia estimează că dobânda-cheie va ajunge la 4,25% până la sfârșitul anului.

 

Există chiar și opinii care susțin că până la 31 decembrie 2013, dobânda-cheie ar putea ajunge la pragul de 4%, lucru foarte greu de anticipat la începutul anului.

 

O dobândă ROBOR mai mică va scădea ratele la creditele Prima Casă în lei?

 

Mugur Isarescu este optimist și în privința scăderii ratelor pentru creditele Prima Casă în lei. Acesta este de părere că aceste credite se dovedesc rentabile chiar și acum, cu toate că sunt cu până la 30% mai scumpe decat cele în euro. Cu toate acestea, scăderea ratelor la creditele în lei se va vedea cu timpul.

 

Sursa foto: finantistii.ro