Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
22-09-2016 / Blog credite imobiliare
Majoritatea bancilor se asteapta la o scadere a preturilor pentru locuinte

Majoritatea bancilor se asteapta la o scadere a preturilor pentru locuinteAproximativ trei sferturi dintre băncile din România se așteaptă ca Legea Dării în plată să ducă la o scădere moderată a prețurilor la locuințe. În schimb, 20% dintre acestea estimează o ieftinire semnificativă, se arată în documentele transmise de Barometrul Bancar ARB & EY - ediţia 2016.

Pe de altă parte, doar 5% dintre instituțiile financiare consideră că această lege nu va influența prețul locuințelor. Și anumite iniţiative legislative sunt printre principalele aspecte care afectează într-un mod negativ sistemul bancar românesc, spun aproximativ 67% din băncile chestionate.

Jumătate din instituțiile financiare de pe piața autohtonă prevăd o consolidare medie și mare a industriei bancare pentru următoarele 12 luni, aproximativ aceeași situație ca în anul 2015. Pe un termen de trei ani, procentajul creşte la 90%, iar pentru acelaşi orizont de timp 30% dintre bănci se aşteaptă la o consolidare de mare anvergură, faţă de 40% anul precedent, potrivit Barometrului.

”Sistemul bancar românesc şi-a demonstrat stabilitatea structurală, activitatea acestuia indicând o adecvare corespunzătoare la riscuri a capitalului. Evoluţiile preconizate prin acest studiu la nivelul sectorului bancar românesc au în vedere menţinerea rezilienţei acestuia şi atrag atenţia asupra potenţialelor riscuri induse de o legislaţie care se abate de la abordarea europeană”, a declarat preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.

De menționat este și faptul că instituțiile financiare se aşteaptă ca politicile lor de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul Construcţii, dar să se relaxeze în IT (58% comparativ cu 45% în 2015), Sănătate (56% faţă de 40% în 2015) şi pe segmentul IMM-urilor (70% în comparaţie cu 53% anul anterior).

Cât despre evoluția creditelor, 85% dintre bănci au adoptat criterii mai restrictive de creditare faţă de 17% anul anterior. 95% dintre bănci se așteaptă ca Legea privind darea în plată să ducă la o scădere a apetitului pentru credite, în special cele ipotecare.