Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
14-04-2016 / Blog credite imobiliare
Legea darii in plata, votata - bancherii revoltati!

Legea darii in plata, votata - bancherii revoltati!Miercuri, 13 aprilie 2016, Camera Deputaților a dat aviz favorabil legii dării în plată, iar acum actul normativ va merge la preşedinte pentru promulgare. Bancherii sunt revoltaţi şi spun că vor solicita Curţii Constituţionale verificarea legii!

„Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) solicită cu toată responsabilitatea instituţiilor abilitate să-şi exercite prerogativele şi să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu această lege. Toate aspectele de neconstituţionalitate sesizate în mod repetat de către comunitatea bancară şi de instituţiile statului au fost ignorate de către Parlament şi subzistă în forma finală a legii adoptată de Parlament“, spun oficialii consiliului băncilor din ţară.

Care sunt nemulţumirile băncilor?

Poate cea mai importantă nemulţumire a băncilor este faptul că legea dării în plată se va aplica şi retroactiv, adică şi creditele semnate înainte de votarea legii vor fi eligibile pentru darea în plată. Conform reprezentanţilor instituţiilor de creditare, acest lucru ar fi neconstituţional.

De asemenea, bancherii mai spun că legea dării în plată încalcă dreptul de proprietate privată, prin privarea forţată a instituţiilor de credit de bunurile proprii (drepturile de creanţă) şi discriminează băncile în raport cu alţi creditori.

Care sunt prevederile legii dării în plată?

După cum spunea iniţiatorul legii dări în plată, Daniel Zamfir, încă dinainte de procesul de vot, legea dării în plată a fost adoptată cu prevederea că aceasta se va aplica împrumuturilor de până la 250.000 euro. Plafonul cu care BNR şi restul băncilor căzuseră de acord era de doar 150.000 euro.

În plus, legea dării în plată se va aplica doar pentru creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă. Nu sunt excluse creditele de nevoi personale cu ipotecă şi nici cele aflate în executare silită sau cele ale căror executari silite s-au încheiat.

Din legea dării în plată lipsește programul Prima Casă, care a fost exclus la presiunea băncilor.