Indicele ROBOR la trei luni, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, a scăzut astăzi pe piața interbancară la nivelul de 1,79%, față de 1,8%, marți și în comparație cu 0,87%, la începutul anului, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR), transmise de Agerpres.
Scăderea lichidităților din sistemul bancar, poate fi unul din factorii creșterii indicelui ROBOR din ultima vreme, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
"Sunt factori autonomi de evoluție ai lichidității în piață. Un exemplu este maniera în care sunt plătite taxele, impozitele și sunt apoi plătite de către populație și agenți economici, iar pe de altă parte sunt plătite salariile, pensiile. Taxele, impozitele sunt plătite între 20 și 30 ale lunii. Atunci banii firmelor și populației care există în bănci sunt absorbiți și merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Națională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Națională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbție de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este injectată în piață.... Ce a intervenit în luna acesta o să vă surprindă: o performanță mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi așteptat. Nu știu dacă dânșii s-au așteptat la acest lucru și atunci din bănci a fost absorbită mai multă lichiditate", a spus Mugur Isărescu.
Creșterea indicelui Robor la 3 luni afectează ratele românilor la creditele în lei.
Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.
© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.