Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
07-11-2013 / Blog credite imobiliare
Guvernatorul BNR cere bancilor sa ieftineasca creditele pentru companii

Guvernatorul BNR cere bancilor sa ieftineasca creditele pentru companiiGuvernatorul Mugur Isărescu a declarat la conferinţa de presă de după decizia Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României de a reduce dobânda cheie la 4% că băncile din România trebuie să scadă dobânzile la creditele în lei, în special pentru companiile performante.

 

Mugur Isărescu este de părere că băncile româneşti trebuie să reducă dobânzile la creditele în lei nu doar pe segmentul retail (persoane fizice), ci şi pe segmentul companiilor. Totuşi, în opinia guvernatorului BNR, această scădere trebuie făcută calculat şi bine gândit: "Deciziile trebuie să fie bine cumpănite. Prefer o întârziere din partea băncilor, decât ca acestea să coboare dobânzile şi apoi să revină sau ia decizii ulterioare de creştere. Pe orice canal de transmitere a politicii monetare, accept o anumită întârziere", a precizat Mugur Isărescu.

 

Referitor la nivelul foarte ridicat al creditelor neperformante din sistemul bancar, guvernatorul BNR este de părere că băncile au în continuare dobânzi foarte mari, chiar şi pentru companiile profitabile, motiv pentru care există întârzieri de plata a ratelor împrumuturilor: "N-are rost să ceri unei întreprinderi profitabile o dobânda de 8-9%. Creşterea profitului băncilor nu va veni din marjă, ci din volum", a mai declarat Mugur Isărescu.

 

Banca Naţională a României a redus marţi, 5 noiembrie 2013, dobânda de politică monetară cu 0,25%, până la minimul istoric, de 4%. Analiştii economici prevăd pentru anul 2014 noi scăderi pentru dobânda, de minimum 0,25%.

 

Sursa foto: economica.net