Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
06-10-2013 / Blog credite imobiliare
Dobanzile Robor au ajuns la minimul istoric

Dobanzile Robor au ajuns la minimul istoricDobânzile Robor au ajuns la minimul istoric, lucru ce va conduce către ieftinirea ratelor la creditele în lei. Află cu cât s-au redus dobânzile Robor la 3 și 6 luni.

 

Dobânzile Robor, sub 4%

 

Atât dobânzile Robor la 3 luni, cât și cele la 6 luni au scăzut sub 4%. În vreme ce Robor-ul la 3 luni s-a redus în ultimele 3 luni cu 1,3%, ajungând la 3,17%, Robor-ul la 6 luni se situează la 3,74%, după o scădere de 1%. Cel mai probabil, în următoarele luni, creditele în lei se vor ieftini semnificativ, în urma acestor modificări la dobânzile Robor.

 

De ce întârzie această ieftinire a creditelor

 

În ultimul an, bancherii au redus dobânzile pentru depozite cu aproape 1%, încercând să-și recupereze o parte dintre pierderile cauzate de către rata creditelor neperformante. De aceea, ieftinirea dobânzilor pentru creditele în lei încă nu a avut loc. Acestea se situează în jurul valorii de 10%.

 

BNR a scăzut dobânda de politică monetară la 4,25%

 

Luni, 30 septembrie, BNR a scăzut dobânda de politică monetară la 4,25%, iar semnalele analiștilor economici sunt pozitive. Până la sfârșitul lui 2013, dobânda-cheie ar putea ajunge până la 4% sau chiar 3,75%. În cazul în care aceste previziuni se vor împlini, dobânzile la creditele în lei vor putea fi reduse cu câteva puncte procentuale sub 10%. Astfel, împrumuturile în lei vor deveni la fel de profitabile ca și cele în euro.

 

Evoluția dobânzilor Robor pe viitor

Pe viitor, experții financiari nu așteaptă modificări semnificative pentru dobânzile Robor. Aceștia sunt de părere că în următoarea perioadă, dobânzile Robor vor încorpora scăderile dobânzii de politică monetară. De asemenea, în funcție de măsurile pe care BNR le va lua, ne-am putea aștepta la variații ale Robor-ului. Și inflatia ar putea influența acest indicator economic.

 

Aproape sigur este că dobanzile în lei vor scădea gradual, având în vedere impulsurile Băncii Naționale prin reducerea dobânzii-cheie.

 

Sursa foto: romanialibera.ro