Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
06-11-2013 / Blog credite imobiliare
Dobanda cheie, redusa din nou de BNR la un nou minim istoric

Dobanda cheie, redusa din nou de BNR la un nou minim istoricBNR a redus dobânda cheie la un nou minim istoric, de 4%. Aceasta a fost cea de-a patra tăiere a dobânzii, doar în anul 2013.

 

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât să scadă dobânda cheie pentru a patra oară în 2013. Astfel, aceasta a ajuns la 4%. În luna iulie a fost efectuată prima tăiere a dobânzii (de la 5,25% la 5% pe an), urmată de încă două reduceri (în august - până la 5% pe an şi în octombrie - până la 4,25% pe an).

 

 

 

 

Analiştii financiari preconizau reducerea dobânzii cheie

 

Conform unui sondaj al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, decizia BNR de a scădea dobânda cheie era una aşteptată de către breaslă specialiştilor în domeniu. Mai mult decât atât, unele voci susţin că anul viitor dobânda ar putea redusă chiar şi până la trei procente.

 

Încurajarea creditării în lei – motivul pentru reducerea dobânzii cheie

 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat în repetate rânduri că motivul pentru reducerea dobânzii cheie este încurajarea creditării în lei.

 

Se pare că dorințele acestuia au început să fie ascultate. Spre exemplu, în ultimele două luni, valoarea creditelor în lei acordate pentru achiziționarea unor locuințe noi s-a triplat față de prima jumătate a acestui an.

 

Sursa foto: capital.ro