Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
29-10-2013 / Blog credite imobiliare
Doar 10% din creditele populatiei sunt neperformante

Doar 10% din creditele populatiei sunt neperformanteConform ultimului raport BNR, în luna mai 2013 doar 10% din creditele românilor erau neperformante. Cu toate acestea, 24% din creditele pentru firme erau neperfomante.

 

Potrivit Băncii Naționale a României, la sfârșitul lunii mai 2013, doar unul din 10 credite ale românilor era neperformant. Rata de neperformanță în cazul împrumuturilor în monedă străină era de 11%. În schimb, numai 9% dintre creditele în lei aveau întârzieri la plată. În august 2013, la nivelul întregului portofoliu de credite, rata de neperfomanță era de 21%.

 

24% din creditele firmelor erau neperformante în august

 

Totuși, în cazul firmelor, situația nu este prea roz. Aproape o pătrime dintre împrumuturile acestora nu s-au dovedit rentabile, devenind neperformante. Numărul este cu atât mai mare, cu cât în aprilie 2010 numai 10% din creditele acordate firmelor erau neperformante.

 

Scăderea soldurilor creditelor este prinicpala cauză pentru creditele neperformante, deoarece ratele împrumuturilor au crescut procentual. În plus, și numărul ridicat de companii aflate în insolvență a cauzat o rată ridicată a neperformantelor.

 

De asemenea, BNR a afirmat că aproape 75% din totalitatea creditelor neperformante ale populației au întârzieri de peste un an.

 

Creditele neperformante sunt acelea care au restanțe mai mari de 90 de zile la plata ratelor.