Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
26-06-2013 / Blog credite imobiliare
De cine poti fi despagubit daca banca pe care o folosesti intra in faliment

De cine poti fi despagubit daca banca pe care o folosesti intra in falimentFondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) dispunea, la sfârșitul lui 2012, de aproximativ trei miliarde de lei, disponibili pentru despăgubirea deponenților, în cazul în care instituțiile bancare intră în faliment. Față de anul 2011, Fondul avea cu peste 650 de milioane de lei mai mulți bani, iar față de 2007, resursele financiare au crescut de patru ori.

 

Cu toate că în anul 2012, în țara noastră nu au existat probleme cu instituțiile de creditare din sistemul bancar, Fondul de Garantare a Depozitelor dispunea de circa trei miliarde de lei pentru despăgubirea deponenților. Ultima obligație a instituției pentru deponenții băncilor în faliment a expirat în luna ianuarie 2010.

 

De unde provin resursele financiare ale Fondului de Garantare? O parte dintre acestea sunt contribuțiile achitate de către instituțiile de creditare participante la Fond. Ele au însumat în 2012 aproape 420 de milioane de lei, cu peste 5% față de anul 2011. Pe lângă acestea, instițutiile de creditare care participă la Fondul de Garantare au plătit cotizații în valoare de 50 de milioane de lei către fondul de restructurare bancară.

 

Resursele Fondului la încheierea lui 2012 reprezintă aproape 2% din totalitatea depozitelor garantate. Astfel, conform acestui nivel, FGDB intră în categoria schemelor de garantare a depozitelor din UE cu cele mai ridicate grade de acoperire a expunerii.

 

La încheierea lui 2012, Fondul dispunea de depozite garantate de aproximativ 149 de miliarde de lei, mai mult de 123 de miliarde fiind resursele aferente compensațiilor maxime în cazul indisponibilizării depozitelor.

 

Potrivit statisticilor, la începutul lui 2013, 99,9% dintre persoanele fizice deponente la instituțiile de credit care fac parte din FGDB aveau depozite până în plafonul de garantare. Suma cea mai mare a compensațiilor pentru aceste persoane acoperea, la sfârsitul lui 2012, 91,5% din valoarea totală a depozitelor garantate ale populației.

 

Sursa foto: realitatea.net