Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
26-06-2013 / Blog credite imobiliare
Cum se prezinta situatia creditelor neperformante in Romania

Cum se prezinta situatia creditelor neperformante in RomaniaPotrivit președintelui Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, repornirea creditării la parametri optimi este condiționată de găsirea de soluții pentru creditele neperformante.

 

Din cauza ratei foarte mari a creditelor neperformante în regiunea de sud-est a Europei, această problemă este chiar mai apăsătoare decât procesul de reducere a expunerilor băncilor straine. Acest lucru a fost afirmat de către președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), aflat săptămâna trecută în vizită la București.  În țara noastră, rata creditelor neperformante este de aproape 20%, asta însemnând că o cincime dintre persoanele care au luat un credit au restanțe mai mari de trei luni la plata acestora.

 

Motivul pentru reducerea creditărilor, în opinia președintelui BERD este combinația dintre procesul de reducere a expunerilor băncilor străine pe piața din România și nivelul foarte mare al creditelor neperformante. Soluția propusă de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este oferirea de finanțări pentru Instituțiile Medii și Mijlocii care nu au acces la finanțări avantajoase.

 

Săptămâna trecută, BCR a încasat de la BERD circa 80 de milioane de euro pentru creditarea IMM-urilor.

 

Oficialul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a mai spus că politicile macroeconomice corecte, ce atrag investitorii, trebuie întărite, pentru că, în ultimii ani, investițiile acestora pe piața locală au fost mici.

 

Sursa: zf.ro

 

Foto: ebrd.com