Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
27-02-2016 / Blog credite imobiliare
Creditele neperformante, la un nou minim anual

Creditele neperformante, la un nou minim anualCreditele neperfomante din România au ajuns la un nou minim anual, de 13,61%, la sfârşitul anului 2015, anunţă BNR.

“În ceea ce priveşte rata creditelor neperformante (potrivit definiţiei ABE - n. r.), aceasta şi-a continuat evoluţia descendenţa pe parcursul anului 2015, astfel încât, la finele perioadei, indicatorul s-a situat la 13,61%, în scădere cu peste o treime faţă de sfârşitul anului 2014. Cea mai importantă scădere s-a concentrat, însă, în prima jumătate a anului 2015, pe fondul unor modificări metodologice”, este menţiunea BNR într-un comunicat de presă.

Ce sunt modificările metodologice la care se referă BNR?

“Modificările metodologice se referă la întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual şi constau în includerea unor elemente suplimentare în formularul de raportare a expunerilor, respectiv şoldurile în numerar la banca centrală şi alte depozite la vedere la instituţiile de credit (Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 5/2015).

Potrivit definiţiei ABE, implementată în cadrul naţional prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperfomante sunt cele care îndeplinesc oricare mai multe criterii precum expuneri semnificative cu scadenţă depăşită cu peste 90 de zile sau se consideră că, în lipsa executării garanţiei reale, este improbabil că debitorul să îşi achite integral obligaţiile din credite, indiferent de existenţa oricărei sume, restante sau numărul de zile de întârziere de plată. În luna iunie 2015 a intervenit o modificare a normelor metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual constând în includerea în formularul de raportare a expunerilor neperformante a soldurilor în numerar la banca centrală şi a altor depozite la vedere la instituţiile de credit”.

Rata creditelor neperfomante scăzuse până la 11,6% din numărul total al împrumuturilor, la finalul lunii noiembrie 2015.

Creditele cu întârzieri la plată de peste 30 de zile şi-au continuat scăderea pe tot parcursul celei de-a două jumătăţi a anului 2015, astfel că, la finalul lunii noiembrie, procentul acestora era de 11,6% din volumul total al creditelor. Faţă de luna octombrie 2015, reducerea este de 0,4%.