Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
08-08-2013 / Blog credite imobiliare
Creditele in lei vor avea dobanzi similare cu cele in valuta

Creditele in lei vor avea dobanzi similare cu cele in valutaGuvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a dat asigurări că toate creditele în lei vor avea dobânzi similare cu cele în valută. Motivul? Băncile străine nu mai au fonduri în valută pentru a acorda finanțări. Declarațiile lui Isărescu au venit odată cu prezentarea raportului trimestrial despre inflație.

 

Mugur Isărescu este optimist în privința reducerii dobânzilor la creditele în lei. El estimează că, în curând, acestea se vor apropia de cele în euro. La ora actuală, dobânda medie pentru creditele ipotecare în lei se situează în jurul valorii de 8%, cu 3,5 procente mai ridicată decât cea pentru creditele în euro.

 

Guvernatorul Băncii Naționale a Romaniei a mai spus că accelerarea creditării în moneda națională este o prioritate pentru relansarea economiei României. Reducerea la 4,5% a dobânzii-cheie, ROBOR, a fost un pas important către scăderea dobânzilor la creditele în lei. Astfel, se estimează, că, în curând, băncile vor începe să reducă ratele pentru creditele în lei.

 

Anunțul făcut de către Ministerul Finanțelor, despre suplimentarea fondurilor pentru Prima Casă, însă doar în lei, este un alt imbold pentru creditarea în moneda națională.

 

Cât este dobânda-cheie la euro?

 

În vreme ce dobanda ROBOR este de 4,5%, în urma reducerii sale de către BNR, dobânda-cheie pentru euro este de 0,5% pe an. În continuare, această diferență stă în calea accesării mai multor credite în lei, însă, odată cu eventualele noi scăderi ale dobânzii-cheie în lei, situația s-ar putea schimba în bine.

 

Cu cât este mai scump un credit în lei față de unul în euro?

 

Acum, creditele în lei sunt cu aproximativ 30% mai scumpe decat cele în euro. Totuși, avansul pentru produsele financiare în lei ajunge chiar și până la 15%, față de cele în euro, pentru care oamenii trebuie să achite un avans de 25%.

 

Sursa foto: zf.ro