Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
11-08-2013 / Blog credite imobiliare
Creditele in lei se ieftinesc: ROBOR-ul pe trei si sase luni a scazut

Creditele in lei se ieftinesc: ROBOR-ul pe trei si sase luni a scazutDobânzile ROBOR pe trei și șase luni, cele care controlează direct ratele pentru creditele în lei, au scăzut cu 0,5%, ca urmare a reducerii dobânzii-cheie la 4,5%. Astfel, dobânda ROBOR pe trei luni a ajuns la 4%, iar cea pe șase luni la 4,33%. Ce înseamnă asta? Creditele în lei vor fi mai ieftine, exact lucrul anticipat de către Mugur Isarescu și de o parte dintre experții bancari.

 

În comparație cu începutului lui 2013, scăderea dobânzii ROBOR este de aproximativ 2%. Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, ratele lunare în lei pentru un credit ipotecar de 180.000 RON, pe 30 de ani, vor fi mai ieftine cu 250 de lei. Totuși, scăderea se va simți începând cu lunile următoare, pentru că mai este nevoie de timp ca băncile să adapteze contractele de credit la noile schimbări.

 

Cu toate că o mare parte dintre experții din domeniul financiar-bancar susțin că vom vedea ieftiniri semnificative pentru creditele în lei, unii estimează că vor scădea mai mult doar dobânzile la depozite, și nu cele la credite. De ce? Oamenii nu ar mai fi la fel de interesați ca înainte de un credit.

 

Un lucru este sigur: băncile nu au cum să nu modifice dobânzile pentru creditele în lei, deoarece au o obligație contractuală ca să facă asta. Ramâne de văzut în lunile care urmează cu cât anume se vor ieftini creditele.

 

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României era încrezator în scăderea dobânzilor pentru creditele în RON. El estimează că, în curând, acestea se vor apropia de cele în euro. La ora actuală, dobânda medie pentru creditele ipotecare în lei se situează în jurul valorii de 8%, cu 3,5 procente mai ridicată decât cea pentru creditele în euro. Creditele în lei sunt cu circa 30% mai scumpe decat cele în euro, însă lucrurile se vor schimba cu siguranță.

 

Sursa foto: capital .ro