Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
10-08-2016 / Blog credite imobiliare
Credite noi de peste 10 miliarde de lei in prima jumatate a anului

Credite noi de peste 10 miliarde de lei in prima jumatate a anuluiBăncile din România au dat în primele șase luni ale anului curent credite noi în lei și în euro pentru populaţie cu o valoare totală de peste 15 miliarde de lei, aproximativ 3.4 miliarde de euro. Comparativ cu anul trecut, s-a înregistrat o creștere de aproximativ 30%, scriu cei de la ZiarulFinanciar. Mai mult decât atât, analiști spun că este cel mai bun an din 2008, dacă vorbim de creditele acordate pentru locuințe.

Creditele noi pentru consum sunt pe primul loc în dosarele instituțiilor bancare, peste 60% din totalul acordat populației, cu o creștere de 26% de procente în primul semestru al anului. Din datele transmise de BNR, creditele noi pentru locuințe au trecut de 6 miliarde de lei în perioada ianuarie-iunie, cu 40% mai mult față de 2015.

Peste 90% din creditele date de bănci au fost acordate în lei. În luna iunie, împrumuturile de consum în moneda națională au crescut cu 7% față de luna mai, iar pe de altă parte față de iunie 2015 s-a înregistrat un declin de 15 procente.

Analiștii susțin faptul că împrumuturile de consum vor crește, lucru datorat apariției legii dării în plată, unde toți cei care au un credit ipotecar și nu mai pot plăti ratele, pot începe demersul pentru darea în plată a imobilului către bancă. De reținut este și pasul înapoi făcut de bănci în privința avansului minim pentru creditele ipotecare, astfel BCR și Piraeus au scăzut avansul la 25%, respectv 20%. Programul guvernamental Prima casă nu este afectat de această lege.

Află mai multe detalii despre legea dării în plată, în interviul realizat de echipa DezvoltatorImobiliar.ro cu Daniela Mohanu, avocat.