Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
05-09-2013 / Blog credite imobiliare
Creditarea a scazut cu peste 8% in ultimul an

Creditarea a scazut cu peste 8% in ultimul anConform informațiilor de la Banca Națională a României, creditarea acordată în țara noastră au scăzut cu peste 8% în ultimul an. La sfârșitul lunii iulie 2013 acestea totalizau 221,4 miliarde de lei. De asemenea, și în comparație cu iunie 2013, creditarea s-a redus cu aproximativ 1%.

 

Evolutia creditului în lei și a celui în valută

 

Creditarea în lei a atins suma de 83,8 miliarde în iulie 2013, în scădere nesemnificativă, de 0,2% față de luna iunie, însă mai redus cu 3,5% în comparație cu nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.

 

Împrumuturile în valută au scăzut și mai mult în iulie 2013 față de iulie 2012, diminuându-se cu peste 7%. Astfel, luna trecută acestea se situau la valoarea de 31,1 miliarde de euro. Tot mai puține persoane au fost eligibile pentru un credit în moneda străină, asta și din cauza încurajării creditării în lei.

 

Să ne așteptăm la o scădere a dobânzilor la creditele în lei?

 

Deși dobânda-cheie a scăzut până la 4,5%, iar indicele ROBOR (cel dupa care se calculează ratele dobânzilor la creditele în lei) la trei și șase luni s-a redus și el, băncile încă nu au hotărât să reducă semnificativ dobânzile la împrumuturile în moneda națională.

 

Cu toate acestea, trecerea popularului Program Prima Casă doar în lei și repetatele semnale ale Băncii Naționale de reducere a dobânzilor la creditele în moneda națională vor duce, mai devreme sau mai târziu, la rezultatele dorite.

 

Sursa foto: business24.ro