Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
23-08-2013 / Blog credite imobiliare
Care sunt judetele din Romania cu cei mai multi restantieri la credite

Care sunt judetele din Romania cu cei mai multi restantieri la crediteÎn luna iunie 2013 restanțele la credite ale firmelor și gospodariilor erau de 32 de miliarde de lei. Care sunt județele din România cu cei mai mulți și cu cei mai puțini restanțieri aflați din articolul nostru.

 

Față de iunie 2012, restanțele la credite au crescut în iunie 2013 cu 22%, de la 26,7 miliarde de lei, la 32 de miliarde de lei. Statisticile au fost oferite de către Banca Națională a României. De asemenea, în aceeași perioadă temporală și soldul creditelor s-a redus, cu opt miliarde de lei, de la 234 de miliarde la 226 de miliarde.

 

Cum se calculează restanțele?

 

 

Restanțele iau în calcul numai suma care a fost împrumutată și nu a fost returnată, și nu dobânzile și comisioanele creditelor. Restanțele se calculează de la prima zi de întârziere a plății.

 

Care sunt județele din România cu cele mai multe restanțe?

 

Vâlcea se află pe primul loc în topul județelor cu cele mai multe restanțe. 29% din totalul creditelor sunt restante. Cu alte cuvinte, la credite în valoare de 2,9 miliarde de lei, 860 de milioane de lei reprezintă restanțe.

 

Sălajul se situează pe locul secund în clasamentul restanțelor la credite. Restanțele firmelor și gospodăriilor la credite au atins în acest județ o pondere de 26%, cu peste 50% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Restanțe în jur de 20% se înregistrasera și în județe ca Suceava, Bistrița-Năsăud, Sibiu sau Galați.

 

Județele cu cele mai puține restanțe la credite sunt Gorjul, Dâmbovița, Teleorman și Tulcea. Aici, ratele restanțelor sunt de sub 10%.

 

În București, restanțele la sfârșitul lui iunie 2013, erau de aproximativ 13,6%, cu 2,5% mai mult față de perioada similară din 2012.

 

La nivelul întregii țări, creșterea din ultimul an a fost de 3%.