Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
28-01-2014 / Blog credite imobiliare
Capcanele ratelor la dezvoltator

Capcanele ratelor la dezvoltatorDeşi poate părea o soluţie atractivă pentru cumpărători, ratele la dezvoltatori ascund capcane ce nu trebuie ignorate. Despre ce este vorba va explicăm în continuarea acestui articol.


1. Dacă dezvoltatorul imobiliar intră în insolvenţă ai şanse minime să-ţi mai recuperezi banii


Ce se întâmplă dacă dezvoltatorul imobiliar la care plăteşti ratele intră în insolvenţă? Răspunsul este simplu: ai şanse foarte mici să-ţi mai recuperezi banii. În caz de insolvenţă, băncile au prioritate la împărţirea sumelor care au fost obţinute din vânzarea apartamentelor. Astfel, cumpărătorii care începuseră să plătească ratele vor putea doar teoretic să-şi primească banii înapoi, asta deoarece mai mult că sigur firma care a construit imobilul are datorii la stat, care va avea întâietate la distribuirea acestor bani.


2. Dacă vrei rate la dezvoltator pregăteşte-te să achiţi un avans considerabil şi rate de câteva ori mai mari decât în cazul creditelor bancare sau ipotecare


Avansul perceput pentru rate la dezvoltator poate ajunge până la 30%, iar rata lunară poate chiar depăşi 1.000 de euro. În comparaţie, un credit Prima Casă necesită un avans de doar 5% şi rate chiar de 5 ori mai mici.


Perioada de creditare pentru ratele la dezvoltator se poate întinde până la 10 ani sau chiar mai mult. La final, cumpărătorul va plăti chiar şi cu până la 40% mai mult faţă de valoarea locuinţei.


În cazul în care cumpărătorul nu poate plăti integral ratele, acesta este obligat să plătească daune de până la 10% din valoarea locuinţei, la care se adaugă chiria pe lunile cât acesta a fost blocat.


La ratele la dezvoltator nu se percepe dobândă


Un avantaj (dacă se poate spune aşa) al ratelor la dezvoltator, în comparaţie cu împrumuturile ipotecare şi imobiliare, este lipsa dobânzii. Totuşi, acest lucru contează prea puţin pentru cumpărători, care şi aşa trebuie să plătească lunar sume mult mai ridicate faţă de creditele standard.