Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
14-05-2013 / Blog credite imobiliare
Bancile trebuie sa-si uneasca fortele pentru reducerea numarului de credite neperformante

Bancile trebuie sa-si uneasca fortele pentru reducerea numarului de credite neperformanteGordon Johnson, președinte EMA LLC Washington și specialist în insolvență este de părere că băncile din România și nu numai trebuie să facă un efort colectiv pentru reducerea creditelor neperformante. În cazul în care acestea nu dau rezultatele scontate pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie regândit întreg sistemul. În țara noastră, plățile și creditele se reprogramează, lucru ce daunează foarte mult eficienței creditelor și generează pierderi. “Este nevoie de cooperare între debitori. De asemenea, împrumuturile trebuie reclasificate. Consider că o planificare financiară realizată în mod realist va ajuta foarte mult România”, a mai spus domnul Johnson, la conferința de la hotelul Marriott "Sistemul bancar: între restructurarea creditelor neperformante și relansarea creditării", organizată de către Ziarul Financiar, în parteneriat cu casa de avocatură Stoica şi Asociaţii.

 

 

Începând cu debutul crizei economice mondiale, în 2008, în sud-estul Europei a crescut succesiv nivelul creditelor neperformante. În primul trimestru al anului 2013, în România s-a înregistrat un nivel de 19,4% pentru creditele neperformante. Potrivit domnului Cătălin Păuna, Economist Senior  și reprezentant al Băncii Mondiale în România, pentru restul anului avem prognozată o creștere economică de 1,6%, cu speranțe de a se ajunge până la 2,2% în 2014. Deficitul de cont curent s-a stabilizat și el, situându-se undeva între 3,5% și 4,5%, iar inflația se află în limitele acceptabile. Alocarea resurselor în sectorul public reprezintă o sursă de creștere economică pentru România, la fel ca și potentialul energetic ridicat al țării noastre.

 

Steven van Groningen, președintele Consiliului Investitorilor Străini din România crede că băncile din țara noastră ar trebui să-și asume mai mult risc. “Aveți nevoie de bancheri ce-și pot asuma responsabilități mari. În prezent, ei doar gestionează riscul, nu și-l asumă. În plus, trebuie să existe o dobândă rezonabilă pentru cei care iau credite. La ora actuală, costurile sistemice și cele care țin de bancă sunt foarte mari, iar increderea consumatorului a scăzut foarte mult în România.”, a adăugat domnul van Groningen.

 

Care sunt soluțiile pentru stimularea investițiilor străine în țara noastră? Predictibilitatea legislativă, accesul simplu la investiție și introducerea unei perioade de consultare mai lungi sunt câteva dintre ideile numite de către președintele Consiliului Investitorilor Străini din România.

 

“Finanțările creditelor pe viitor presupun costuri ridicate pentru bănci”, a opinat Jurgen de Ruijter, directorul Diviziei de Recuperare și Restructurare BCR Erste Group. Limitarea băncilor la ajustarea nivelului de debit în relație cu fluxul financiar al companiilor și reducerea posibilităților unităților bancare să utilizeze instrumente care le pot aduce beneficii sunt câteva dintre soluțiile oferite de către domnul de Ruijter în legătură cu o posibilă restructurare financiară a companiilor care intră în insolvență.

 

Milo Stevanovich, manager de program IFC Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a explicat modalitățile de funcționare ale unui sistem electronic inovator, care poate fi folosit și ca unealtă pentru depistarea posibilelor fraude în procesul de insolvență al companiilor.

 

Sistemul monitorizează nivelul de pregătire al agenților care se ocupă de restructurarea financiară, dar și nivelul de tranzacții realizate de către aceștia sau criteriile luate în calcul pentru hotărârile luate în cadrul insolvenței. În total, au fost aleși 32 de factori care pot conduce către o prezumție de fraudă. “Acești indicatori reprezintă doar indicii ca debitorii sau creditorii vor să profite de pe urma companiilor. Sistemul pe care l-am implementat și în Serbia funcționează foarte bine, însă asta nu înseamnă că este litera de lege” a spus domnul Stevanovich.

 

Anteproiectul Codului de Insolvență, detaliat de către doamna Marieta Avram, partener senior al casei de avocatură Stoica&Asociații prevede câteva reglementări care vor reduce numărul de fraude în acest proces. Printre posibilele soluții în acest sens se numără și opțiunea depunerii cererii creditorilor chiar în dosarul debitorilor.