Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
08-07-2013 / Blog arhitectura
Vrei sa-ti construiesti o casa? Iata primii pasi (III)

Vrei sa-ti construiesti o casa? Iata primii pasi (III)Înarmați cu toate dosarele terenurilor din „lista scurtă” treceți la următoarea fază importantă a proiectului dumneavaostră de investiții: „cumpărarea terenului”.

 

Sfatul meu este să negociați pentru mai multe terenuri, în paralel. În acest fel aveți permanent „un as în mânecă”, puteți compara permanent ofertele, puteți analiza în timp real punctele forte și/sau slabe de negociere și, în final, puteți decide la ce teren vă opriți (nu neapărat cel mai ieftin…). Oricum, față de prețul de pornire ar trebui să obțineți o reducere de cel puțin 10-15% și asta pornind deja de la niște prețuri mult mai mici decât în „perioada de glorie” a investițiilor imobiliare.

 

În momentul în care intenționați să cumpărați un teren sau o casă vă sfătuiesc călduros să verificați:

 

 

Fiți circumspecți față de ofertele de terenuri „cu PUZ” sau „cu Autorizație de Construire”. Pe lângă faptul că, întotdeauna, acestea sunt mult mai scumpe decât terenurile „obișnuite”, de multe ori acestea ascund și tot felul de „vicii ascunse”. Verificați „la sânge” toate actele terenului, valabilitatea PUZ-ului (verificați și dacă nu a apărut un alt PUZ, ulterior, care modifică regulamentul stabilit prin PUZ-ul valabil al terenului), valabilitatea Autorizației de Construire (și termenul ei de valabilitate).

 

Atenție: Autorizația de Construire este eliberată în baza unui proiect; dacă terenul oferit spre cumpărare are și Autorizație, veți fi obligat să construiți clădirea din proiectul autorizat, nu ce vreți dumneavoastră să faceți! Pentru a vă construi locuința visurilor, autorizația (care v-a costat mulți bani în plus) va trebui anulată și tot procesul de autorizare va trebui reluat, în baza proiectului casei.

 

Vânzarea/cumpărarea se va face numai la notariat, cu respectarea tuturor cerințelor legale:

 

 

Atenție - taxele și onorariul notarului sunt suportate de cumpărător.

 

Sursa foto: zf.ro

 

arh. Gabi Tomescu