Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
10-05-2016 / Blog arhitectura
Scenografia, o declinare a arhitecturii

Scenografia, o declinare a arhitecturiiArta decorativă implicată în construcţia unui spectacol, SCENOGRAFIA, reprezintă şi o declinare a arhitecturii, într-o formulă mai accesibilă vizual maselor, şi prezentată prin toate mediile implicate în promovarea produselor finite pe care le deserveşte.

Vorbeam în articolul precedent de arte şi suratele lor şi voi prezenta în continuare un exemplu artistic (un film) care pentru mine personal a reprezentat un reper în copilărie, reper care mi-a stârnit curiozitatea şi aprecierea faţă de arhitectură şi a rămas puternic imprimată în memoria mea vizuală, ca un exemplu pozitiv al acestui domeniu.

E drept că şi subiectul fimului, un film de acţiune regizat de maestrul suspansului, misterului şi groazei, Alfred Hitchcock, a contribuit la atmosfera spectaculoasă care mi s-a întipărit puternic în minte, făcând ca din acel moment, filmul North by Northwest, să reprezinte o amintire la care deseori mă întorc, pentru imaginea fascinantă şi enigmatică a locuinţei, prezentată în utima parte a filmului şi încadrată într-un peisaj specific zonelor montane americane (şi al cărui deznodământ are loc pe Mount Rushmore).

Aşadar emblematic prin atâtea trimiteri la cultura americană filmul “North by Northwest” prezintă un decor excelent realizat. Prin acesta mă refer mai ales la acea locuinţă proiectată la cererea expresă a regizorului Hitchcock, să semene cu o construcţie desenată de Frank Lloyd Wright, în fapt o butaforie.

Filmul prezintă o varietate de spaţii urbane şi subliniază contrastul contrastul între aglomeraţiile urbane şi tărâmurile rurale.

În prezent, direcţia către care se îndreaptă scenografia, decorul de film, este spre modelul digital, realizat prin intermediul computerului şi cu ajutorul unor softuri care pot simula orice tip de decor sau condiţii atomsferice, care pot suplini orice tip de personaj sau prelua partea de efecte speciale, machiaj, cascadorii şi toate mijloacele necesare realizării unei producţii de gen.

De la decorurile medievale, realizate la faţa locului şi până în prezent, scenografia a parcurs diverse faze, ajungând actualmente la o reprezentare fidelă a realităţii şi prezentând fantasticul într-o manieră puternic influenţabilă. Nu rămân de neglijat niciuna din fazele intermediare, în care aş încadra şi recomanda cu căldură şi producţii similare cu “North by Northwest” şi în a căror scenografie au fost implicate nume reprezentative precum William Allen Horning şi Robert Francis Boyle.

arh. Raluca Popp Niculica

MOKA STUDIO DESIGN