Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
17-02-2016 / Blog arhitectura
Noul centru financiar din Istanbul

Noul centru financiar din IstanbulTurcia vrea să construiască la Istanbul un centru financiar internaţional de tipul Wall Street, pe malul Marii Marmara, printr-o investiţie de 2,6 miliarde de dolari, astfel încât oraşul să îşi asume rolul istoric de centrul comercial global. Proiectul este îndrăzneţ, ca multe dintre ideile premierului Recep Tayyip Erdogan, precum cel de a începe negocierile oficiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Erdogan vede Turcia ca o putere economică şi politică în Orientul Mijlociu şi sud-estul Europei.

IFC-Istanbul, cum este cunoscut proiectul centrului financiar, va fi concretizarea din oţel, sticlă şi beton a viziunii lui Erdogan, a declarat Kubilay Cinemre, care a demisionat în 2010 din funcţia de director general al biroului din Istanbul al Merrill Lynch, pentru a înfiinţa propria companie de management de fonduri, Fokus Yatirim Holding.

Într-o anumită măsură, Istanbulul, situat în Asia şi Europa, cu 13 milioane de locuitori, este deja un astfel de centru, având în vedere că industria financiară s-a dezvoltat odată cu economia, a 16-a ca mărime în lume.

Construit pe un sit de 170 de acri pe partea asiatică a oraşului, obiectivul guvernului turc pentru proiectul IIFC este de a transforma Istanbulul că un centru global de finanţare. IIFC va găzdui sediile organismelor diverselor ţări pe pieţele financiare care guvernează, bănci de stat şi private, precum şi activităţile conexe. Acesta va cuprinde zone de birouri, spaţii rezidenţiale, comerciale, de conferinţe, hotel şi spaţii de parcare. Din descrieile arhitecților, dar şi din date clare, Istanbulul este al doilea cel mai mare oraş din lume după Shanghai. Pe lângă crearea planului de situaţie, standardele de proiectare de arhitectură, peisaj şi orientare către durabilitate, fac din acest proiect o realizare arhitecturală bazată pe cultură, comerţ, funcţii civice şi guvernare, situată strategic între cartierele Atasehir şi Ümraniye, ce oferă acces uşor şi vedere la centrul istoric , îmbunătăţind infrastructura oraşului. Transportul major este asigurat printr-o nouă linie de metrou integrată într-o nouă zona de parc urban.

Arhitecţii sunt onoraţi să aibă posibilitatea de a planifica un centru financiar de clasa mondială în Istanbul - un oraş care din punct de vedere istoric a fost întotdeauna un astfel de centru dinamic pentru comerţ. Planul lor de master oferă un cadru pentru dezvoltarea unui centru financiar durabil într-o manieră care se îmbine nevoia umană, gestionarea mediului şi viabilitatea economică într-un nou model global de urbanism IIFC fiind programat pentru finalizare la sfârşitul anului 2016. Arup a oferit o varietate de inginerie, durabilitate, tehnologia informaţiei, comunicaţii şi servicii de proiectare de securitate încă din timpul fazei de planificare urbană.

arh. Madalina Berindei

Arhitect & Urbanist Diplomat

Auditor energetic pentru cladiri