Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
01-11-2013 / Blog arhitectura
Despre scari

Despre scariCând îți construiești casa, modelul de scări interioare pe care îl alegi trebuie să fie în conformitate cu normele de construcție și să fie totodată funcțional.

 

Plecând de la simpla definiție a scării care este un element de construcție alcătuit dintr-un șir de trepte de lemn, marmură, piatră etc și care deservește  comunicarea între etaje sau între o clădire și exteriorul ei, scarile se pot clasifica după:

 

 

 

 

Destinație:

 

- monumentale

 

- principale

 

- secundare


O scară poate deveni centrul atenției într-o locuință. Unele dintre acestea sunt folosite ca un punct de interes al încaperii, iar altele pot fi doar scări de evacuare, secundare.

 

Forma rampelor:- Scări cu rampe drepte

 

Pentru realizarea unei scări corecte se recomandă să se ţină cont de relaţiile de determinare directă care se stabilesc între geometria scării (ce include finisajul şi traseul mâinii curente) şi structura scării.

 

 

- Scări cu trepte balansate

 

Acest tip de scară se poate proiecta pentru diferite spaţii. Nu constituie scară de evacuare, deoarece asigură un singur flux de circulaţie. Reprezintă cea  mai  economică soluţie  de ocupare  a  spaţiului, prin faptul că treptele ocupă şi zona de podest.Scări în spirală

 

Scările în spirală se desfășoară în jurul unui ax central. Acestea au balustrada amplasată în afară, în centru aflându-se axul. Scara în spirală pătrată este numită și scară cu evantaie, dintr-un motiv foarte simplu: casa scărilor este pătrată, astfel că și treptele vor avea dimensiuni diferite.În cazul scărilor în spirală perfectă, casa scării va fi circulară, iar treptele vor fi dispuse la distanțe egale față de ax.


Scări circulare sau elicoidaleAcest tip de scări nu au ax central. Ca avantaj, treptele sunt dispuse mai uniform decât în cazul scărilor în spirală. Scările circulare pot fi construite în jurul unei platforme eliptice sau ovale.

 

Scările se pot executa în lemn, metal sau piatră, iar cele mai utilizate materiale pentru finisajul acestora sunt de tip:

 

- mozaic turnat, plăci (piatră naturală şi artificială, ceramică, lemn, sticlă multistrat)


- covoare (PVC, mochetă, linoleum, cauciuc).


Când alegem o scară interioară pentru o construcție nouă trebuie să ne raportam la 4 factori esențiali: siguranța, calitatea (pentru că scara în sine este într-o zonă de trafic intens), materialul (care trebuie să reziste la uzură) și design-ul (care trebuie să se încadreze în caracterul general al clădirii).

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro