Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
16-07-2013 / Blog arhitectura
Cum stabilesti tema de proiectare pentru casa ta

Cum stabilesti tema de proiectare pentru casa taFelicitări! Sunteți proaspătul proprietar al unui teren, pe care abia așteptați să vă construiți „casa visurilor”. Acum, că aveți terenul cumpărat, credeți că greul a trecut?  Nu vă bucurați prea devreme: încă mai sunt multe de lucruri de făcut!

 

Mai țineți minte ce vă spuneam în primul articol, despre criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a defini cât mai corect nevoile dumneavoastră reale? Acum, că aveți deja terenul, este momentul să aprofundăm aspectele de care trebuie să țineți cont pentru a realiza casa pe care chiar o doriți.

 

Mă refer la așa numita Temă de Proiectare.

 

Indiferent că veți construi cu o firmă sau în regie proprie, primul lucru este „să știți ce vreți”! Într-o seară, împreună cu familia, puneți pe hârtie, indiferent în ce ordine, toate dorințele dumneavoastră legate de cum vreți să arate și ce vreți să cuprindă viitoarea casă. Treceți toate aceste lucruri în scris (fără să faceți vreo schiță desenată) și, în orice caz, fără să intrați prea mult în detalii (dimensiuni, mobilier, finisaje...). Spun asta deoarece orice detaliere, în acest moment, vă va conduce către „rezolvări punctuale”, de detaliu, nu neapărat foarte corecte sau foarte bune; fără să vreți, veți încerca să înghesuiți în camera de zi o mobilă pe care ați văzut-o în vreo poză a unei camere de două ori mai mari decât a dumneavoastră (am să vă spun altădată cum se fac fotografiile de revistă…), în schimb veți uita să puneți o cămară sau un dressing, care sunt mult mai utile…

 

Apoi vă recomand călduros ca, înarmați cu actele terenului și cu această listă, să apelați la serviciile unui profesionist. Dacă nu ați făcut-o deja, acum chiar este cazul să vă întâlniți cu un arhitect căruia să-i spuneți de ce aveți nevoie. Veți fi surprins să vedeți câte lucruri importante v-au scăpat din vedere, ce soluții  apar pe baza dorințelor dumneavoastră și cum, plecând de la fotografia vreunei case văzută prin cine știe ce revistă, se pot face o mulțime de lucruri (la care, în mod sigur, nici nu v-ați gândit)…

 

Modul de construire, pornind de la amplasarea clădirii pe teren până la ultimul detaliu tehnic, este reglementat, oriunde în lumea civilizată, de o multitudine de legi și regulamente (urbanistice, tehnice, de securitate, privind dreptul de proprietate și/sau folosință, etc.), toate menite să asigure un cadru corect și coerent de dezvoltare socială. Profesioniștii domeniului, și mă refer aici în mod special la arhitecți (ca șefi de proiect și coordonatori ai celorlalte specialități implicate în realizarea oricărei construcții), sunt obligați să cunoască și să respecte toate aceste legi. (Ne)reușita lor este rezultatul îmbinării dorințelor dumneavoastră cu prevederile și constrângerile acestei legislații.

 

Trebuie să știți că o casă nu se amplasează pe teren „la întâmplare” ci după niște reguli urbanistice clare, prestabilite, diferite de la o zonă la alta. Din Certificatul de Urbanism (pentru informare - obținut de dumneavoastră- sau pentru vânzare - prezentat de vânzătorul terenului) puteți afla condiționările urbanistice de care trebuie să țineți cont pentru dimensionarea și amplasarea casei dumneavoastră pe teren. Tot din Certificatul de Urbanism și, eventual, din avizele provizorii obținute pentru teren puteți afla și la ce distanță de casa dumneavoastră sunt utilitățile, precum și nivelul lor față de sol.

 

În articolele următoare voi detalia toate aceste aspecte și modul în care se poate face corelarea dorințelor dumneavoastră cu prevederile legale specifice construcțiilor.

 

Sursa foto: incomemagazine.ro

 

arh. Gabi Tomescu