Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
01-10-2013 / Blog arhitectura
Constructiile cu inchideri din zidarie

Constructiile cu inchideri  din zidarieDacă în articolul precedent am vorbit despre casele cu structură din lemn, în acest articol vom discuta despre construcțiile cu închideri din zidărie.

 

Zidăria ca material de umplutură poate fi realizată din mai multe materiale, dintre care cele mai uzuale sunt cărămida eficientă termic, BCA-ul și betonul armat.

 

În cazul zidăriilor din cărămidă, construcțiile pot fi executate folosind zidăria ca sistem portant (denumindu-se și zidărie portantă) sau cărămidă. În acest ultim caz, rezistența construcției este preluată de structura de rezistență, formată dintr-un sistem de stâlpi și grinzi (din beton sau metalici).

 

Zidăriile din BCA se pretează foarte bine la sistemul constructiv cadre beton armat, fiind folosite ca material de umplutură.

 

Din cauza limitărilor la compresiune, zidăriile portante din BCA sunt limitate atât în cazul deschiderilor de reazeme, cât și ca regim de înălțime.

 

Materialul BCA modern este un material cu proprietăți termoizolante foarte bune și are o prelucrabilitate excelentă pe șantier, cu minim de mortar pentru rosturi.

 

Un alt sistem constructiv existent este cel al construcțiilor din diafragme continue din beton, sistem des utilizat în cazul clădirilor cu mai multe niveluri și puțin utilizat în cazul construcțiilor rezidențiale.

 

Datorită cofrajelor prefabricate acesta are o rată de construcție foarte mare.

 

În continuare vom vorbi despre zidăria din cărămidă în aplicații rezidențiale.

 

Cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale folosite de-a lungul civilizației, fiind folosit inclusiv în antichitate, datorită portabilității sale excelente. Ca material, este alcătuit din argilă arsă, datorită tehnologiilor moderne gradul de compresiune a devenit foarte ridicat. În zilele noatre se folosește în cele mai multe cazuri cărămida cu goluri vertical, performantă termic, în diverse dimensiuni.

 

Față de construcțiile din lemn, construcțiile din zidărie de cărămidă au nevoie de o fundație mai mare și o structură suplimentară de beton armat (fie stâlpi/stâlpișori și centuri/grinzi).

 

Constructiile cu inchideri  din zidarieDatorită tehnologiei materialelor, cât și execuției, durata de construcție este mai mare decât în cazul construcțiilor cu structură din lemn. Fier betonul este o componentă prezentă în cazul acestor construcții, material ce ridică devizul final al construcției.

 

Din punct de vedere al comportării la cutremure, sistemul de zidărie portantă este indicat doar construcțiilor rezidențiale și are comportări bune, cu un calcul de rezistență corect efectuat.

 

Cărămida ca element termoizolant are o comporare bună, însă nu suficientă dupa standardele energetice actuale De asemenea, sunt recomandate elemente de termoizolare suplimentare.

 

Datorită sistemului constructiv, raportul dintre suprafața construită și suprafața desfășurată este mare comparativ cu sistemul de cadre în care zidăria de cărămidă are doar rolul de închidere.

 

Ca un rezumat al prezentului articol trebuie concluzionat că:

 

- zidaria de cărămidă foate fi folosită ca sistem portant pentru că are o inerție termică mare, are rezistență ridicată la compresiune și este un material natural cu proprietăți biologice foarte bune.

 

Față de sistemul constructiv pe structură de lemn trebuie menționat că o construcție din zidărie va fi întotdeauna mai scumpă și va avea o durată de execuție mai mare, datorită tehnologiilor impuse.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro