Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
08-10-2013 / Blog arhitectura
Comportarea cladirilor la cutremure

Comportarea cladirilor la cutremurePrincipalele realizări obținute în ingineria seismică în ultimele decenii s-au canalizat în special spre îmbunătățirea siguranței structurale. Rezultatele au fost evidente: clădirile proiectate după coduri seismice moderne s-au comportat mult mai bine la cutremurele din ultimele două-trei decenii.

 

Alegerea tipului de structură compatibilă partiurilor de arhitectură are o influență dominantă privind comportarea acesteia la solicitările seismice.

De multe ori, buna colaborare dintre arhitect și inginerul structurist poate duce la realizarea unor construcții complexe, ce satisfac atât cerintele estetice, de funcționalitate, cât și de rezistență, inclusiv comportarea la solicitările dinamice la care sunt supuse construcțiile în timpul cutremurelor.

 

Toate acestea pot duce la realizarea unor costuri optime privind valoarea de investiție – cerința esențială în rentabilitatea acesteia.

 

Folosirea pentru pereții nestructurali, fără verificari prin calcul, indiferent de zona seismică, a materialelor pentru zidărie ieftine, cu proprietăți de rezistență inferioare, generează riscuri innaceptabile, care trebuie prezentate obiectiv proiectanților și investitorilor.

 

Este importantă:

 

- realizarea unor partiuri cu caracteristici geometrice regulate, care să nu dea torsiuni în structură și, implicit, să aibă valori proprii ale perioadei de colț adaptate celor date de normative în amplasament;

 

- alegerea materialelor cu caracteristici privind modulele de elasticitate, cât și rezistenta acestora;

 

Sub efectul încărcarii perpendiculare pe plan nestructural din zidărie nearmată construcțiile suferă, în funcție de intensitatea acțiunii seismice și modul în care au fost proiectate/executate, avarii cu diferite niveluri de severitate:

 

 

 

 

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

 

Sursa foto: realitatea.net