Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
01-12-2013 / Blog arhitectura
Arhitectura organica

Arhitectura organicaArhitectura organică descrie preocupările legate de mediu și întruchipează, de asemenea, spiritul uman, depășind simplul act de adăpost în ceva care modelează chintesența vieții. Pe de altă parte, arhitectura organică descrie o expresie de individualitate și explorează nevoia noastră de a ne conecta la natură.Mai mult decât pur și simplu verde, arhitectura organică descrie un mod de gândire despre design care transcende dincolo de clădirile pe care le observam zi de zi  din jurul nostru. Acesta nu este un stil, ci mai degrabă o abordare la rezolvarea problemelor de proiectare. O arhitectură cu adevărat organică inventează o nouă soluție în funcție de condițiile specifice ale fiecărui proiect și pleacă de la ideea că nu clădirile sunt cele care invadează natura, ci natura este cea care ne acceptă în măreția ei. În acest fel, arhitectura ecologică urmează procesul de proiectare a naturii prin adaptarea la fiecare sit, climă, și set de materiale.

 

Arhitectura organicaTermenul de arhitectura organică reprezintă o perspectivă, o interpretare, o filozofie și o modalitate concretă a arhitecturii de a construi structuri și clădiri prin promovarea armoniei dintre habitatul uman și natură, care se realizează prin proiectarea clădirilor, interioarelor și a tuturor anexelor într-un asemenea mod încât opera umană este armonios integrată mediului, devenind o parte fluentă a locului, un continuu de la natură prin habitat către natură.


                                                                                                       

Cateva reguli ale arhitecturii organice:

 

- să fie inspirata de natură și să fie durabilă, sănătoasă, diversă

 

- să se "desfășoare", ca un organism, dinspre esență în exterior

 

- să urmeze fluent "curgerea" și să fie flexibil și adaptabil         

                    

- să satisfacă nevoile sociale, fizice și spirituale

 

- să "crească din pământ" și să fie unica

 

- să sărbătorească spiritul tineresc, ludic și surpriza


Arhitectura organică impune un respect față de materialele găsite în natură, iar casa organica este arhitectural și structural integrata în mediu, este în armonie cu cei care o proiectează, o construiesc, o locuiesc.

 

Modelul este Natura, geometria structurilor minerale, vegetale, animale, umane, geometria Universului. În proiectarea unei locuințe organice,  geometria structurilor vii, structurilor minerale din care se construieste, daruiește individualitate, insuflă inteligență și continuitate formelor. Noțiunea de interior și exterior dispare. Piatra, lemnul, apa, metalul și focul transmit permanent și armonios mesajul naturii.

 

Locuința organică este mult mai mult decât un adăpost al familiei, mult mai mult decat un obiect care să ne definească statutul social, mult mai mult decât locul în care ne petrecem timpul liber și orele de somn. Casa organică este locul în care se petrece miracolul înțelegerii vieții în ansamblul ei.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro