Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
31-07-2013 / Blog arhitectura
Acoperisurile verzi - lucruri pe care trebuie sa le afli

Acoperisurile verzi - lucruri pe care trebuie sa le afliÎntr-un spațiu urban aglomerat de clădiri  ce aparțin ideologiei epocii comuniste și inserții de construcții noi,mult prea înalte și masive pentru caracterul general al orașului, Bucureștiul simte nevoia de aer.

 

Un subiect prea puțin dezbătut în revigorarea urbană a capitalei este cel al acoperișurilor verzi, care au devenit o componentă foarte importantă a dezvoltării urbane durabile în ultimii 30 de ani, în multe state europene precum Germania, Elveția, Olanda, Norvegia, Italia, Austria etc. Creșterea gradului de conștientizare a mediului și a avantajelor economice și ecologice izbitoare sunt motoarele acestui  succes.

 

Un acoperiș verde sau acoperiș viu este un acoperiș al unei clădiri care este parțial sau complet acoperite cu vegetație și un mediu de creștere, plantat peste o membrana hidroizolatoare. Aceasta poate include, de asemenea, straturi suplimentare, cum ar fi o barieră rădăcină și drenaj și sisteme de irigare. Grădini container pe acoperișuri, în cazul în care plantele sunt menținute în ghivece, nu sunt în general considerate a fi adevărate acoperișuri verzi, deși acest lucru este încă discutat.

 

Acoperișurile verzi pot servi mai multor scopuri pentru o clădire, cum ar fi absorbția apei de pluviale,  ajutând la scăderea temperaturii aerului din mediul urban și de a reduce efectul de seră.

 

Există două tipuri de acoperișuri verzi: acoperișuri intensive, care sunt mai groase și pot suporta o mare varietate de plante, dar sunt mai grele și necesită mai multă întreținere, și acoperișuri extensive, care sunt acoperite cu un strat subțire de vegetație și sunt mai ușoare fiind compuse doar din plante mici sau fiind un spațiu tip peluză.

 

Orice clădire care utilizează acoperișuri verzi poate fi clasificată ca o clădire durabilă, ceea ce înseamnă că acest tip de structură este responsabilă față de mediu și utilizarea eficientă a resurselor pentru a reduce impactul asupra sănătății umane și a mediului, prin reducerea consumului de energie, poluarea aerului, și stresului termic. Cu acoperișuri verzi, clădirile necesită mai puțin aer condiționat vara. Același lucru e valabil și iarna: acoperișul verde este și un izolant termic, care reduce pierderile de căldură, ceea ce permite un consum redus de energie.

 

Astfel, optând pentru o simplă peluză cu gazon, sau adevarate spații de loisir, relaxare, locuri de joaca pentru copii, acoperișurile verzi transformă anostul mediu urban într-o adevărată oază de natură.

Amplasând astfel de zone verzi, orașul va învăța să respire din nou.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro